emg home
RSS

Hapšenje predsednika opštine Zrenjanin

Dva lica Kneževićeve "giljotine"

06. oktobar 2008. | 08:30

Izvor: Ekonomist

Autor: Nenad Zorić

Foto: Dušan Đorđević

Grupa od 11 uhapšenih osumnjičena da je da je malverzacijama sa građevinskim zemljištem i nameštanjem tendera oštetila budžet opštine za oko tri i po miliona evra. Goran Knežević, predsednik opštine Zrenjanin (koji je sa još deset osoba uhapšen prošle srede) označen je od MUP-a kao vođa kriminalne grupe koja je malverzacijama sa građevinskim zemljištem i nameštanjem tendera oštetila budžet opštine za najmanje tri i po miliona evra.

Hapšenju koje je, prema navodima čelnika policije, povezano sa borbom protiv građevinske mafije prethodio je višemesečni zajednički rad policije i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Grupa od 11 uhapšenih osumnjičena da je pod unapred dogovorenim uslovima, izbegavajući zakon i po znatno nižim cenama od tržišnih dobijala u zakup građevinsko zemljište na najatraktivnijim lokacijama užeg centra na području SO Zrenjanin, koje su kasnije po znatno višim cenama prodavali drugim pravnim licima.

   

Ostali uhapšeni

Bratislav Tomić (pokrajinski poslanik i predsednik OO DS u Zrenjaninu), Nikola Halas (načelnik Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin), Milan Milošev (direktor TO Zrenjanin), advokat Đorđe Matić, investitor Bojan Selimović, preduzetnik Branko Savković, vlasnik agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje „Gvozden“ iz Novog Sada Uglješa Grgur, kao i službenici te agencije Vladan Racić, Biljana Stajkić i Marijana Šarenac.

 MUP je naveo i da je ta grupa prilagođavajući uslove tendera dodeljivala poslove obezbeđenja javnih manifestacija i svih objekata za potrebe SO Zrenjanin, agenciji „Gvozden“ uz mnogo veću novčanu nadoknadu nego što bi je plaćali kad bi se sprovela propisana zakonska procedura.

 

U prošlonedeljnoj štampi moglo se pročitati da ovom akcijom “slučaj Zrenjanin” nije završen, da postoji sumnja da dodela parcela i nameštenje tendera nisu jedine njihove kriminalne aktivnosti, ali i da su „pod lupom“ poslovi i drugih lokalnih samouprava u Srbiji.

Dakle, Zrenjanin je samo primer, jedan od. Primer, pozitivan bio je i jula ove godine kad je, u izveštaju Svetske banke o poslovanju u jugoistočnoj Evropi, označen kao grad sa najboljim uslovima za poslovanje u Srbiji, a posle Bitolja i u regionu. Sudski spor i sprovođenje ugovora investitori u ovoj opštini, prema istom izveštaju, mogu da obave za 300 dana što je na nivou efikasnosti sudova u SAD.

Vlasti u Zrenjaninu najavljivale su tada dodatno ukidanje barijera za ulaganje. Knežević je (Ekonomist od 21. jula) objasnio da opština sprovodi projekat drastičnog pojednostavljenja i ubrzavanja administrativnih postupaka gradskih službi, takozvanu “giljotinu” propisa, u partnerstvu sa Svetskom bankom.

   

Nagrade za Zrenjanin

Na USAID-ovom takmičenju lokalnih samouprava o ostvarenim uslovima za poslovanje Zrenjanin je 2006. godine osvojio zvanje najatraktivnijeg grada za investiranje u Srbiji, za grad budućnosti 2007. godine, a 2008. godine Svetska banka ga je rangirala na prvo mesto među gradovima u Srbiji u pogledu ukupno organizovanog poslovnog ambijenta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Lokacija: Zrenjanin

Ličnosti: Goran Knežević


Unesite tekst komentara:

<<

20. februar - 26. februar 2012.

>>
PON
20UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26