emg home
RSS

Tema:   Dijalog Beograd-Priština

Kukan i Kacin od Cvetkovića traže oslobađanje Abazija

11. april 2012. | broj komentara 0

Članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Eduard Kukan i Jelko Kacin u pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću naveli zabrinutost zbog hapšenja kosovskog Albanca Hasana Abazija 28. marta na prelazu Končulj i tražili njegovo oslobođenje.

Tači razgovarao s Hilari Klinton

5. april 2012. | broj komentara 0

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton, posle razgovora u Vašingtonu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, podržala napore kosovske vlade na putu evropskih integracija i pozvala vlasti i u Beogradu i Prištini da nastave dijalog.

Dežer: EU ne traži da se Srbija odrekne teritorije

30. mart 2012. | broj komentara 0

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio da EU ne traži od Srbije da se odrekne teritorije, niti će nametati rešenje kosovskog problema, ali da isto tako to pitanje ne može da ignoriše.

EP: Bitan napredak u dijalogu Beograd-Priština

29. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu u kojoj se pozdravljaju dogovori i poziva Vlada Srbije da ih potpuno i neodložno sprovede.

Stefanović predstavio izveštaj o februarskim razgovorima

29. mart 2012. | broj komentara 0

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je danas da će dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova biti primenjivan i na neformalnim skupovima o Zapadnom Balkanu koje organizuje Evropska unija.

EP: Što pre početi pregovore sa Srbijom

29. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se od vođstva Evropske unije traži da što pre počne pregovore sa Srbijom o prijemu, uz ocenu da je Srbija ispunila uslove koje je u decembru 2011. postavio Evropski savet.

Predsednik Austrije u Beogradu

23. mart 2012. | broj komentara 0

Austrijski predsednik Hajnc Fišer boravi danas u Beogradu, gde će se sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Vlada usvojila izveštaj o pregovorima sa Prištinom

22. mart 2012. | broj komentara 0

Vlada Srbije usvojila je danas izveštaj pregovaračkog tima o dosadašnjem toku dijaloga sa Prištinom u Briselu i o dogovoru o regionalnom predstavljanju Kosova, postignutom od 24. februara.

Ivanović: Žandarmerija blokirala alternativni put

22. mart 2012. | broj komentara 0

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao da su pripadnici Žandarmerije zatvorili alternativni put kod prelaza Jarinje koji Srbi koriste kako bi izbegli prelaze na kojima su kosovski zvaničnici i pogranični policajci.

DSS: Vlast učestvuje u gradnji nezavisnog Kosova

18. mart 2012. | broj komentara 0

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović optužio juče u Leskovcu Vladu Srbije i predsednika Borisa Tadića da učestvuju u stvaranju nezavisnog Kosova, a predstoće izbore ocenio kao sudbonosne.

EU: Dogovor o predstavljanju Kosova uz fusnotu jasan

16. mart 2012. | broj komentara 0

Stav Evropske unije je da je dogovor u dijalogu Beograd-Priština o regionalnom predstavljanju Kosova jasan, mada je stvar organizatora regionalnih skupova kako će taj dogovor primeniti i gde i kako staviti fusnotu uz naziv Kosova, izjavili diplomatski izvori EU u Briselu.

Delegacija Kosova napustila skup u Beogradu zbog fusnote

15. mart 2012. | broj komentara 0

Delegacija Kosova napustila je danas Prvu Regionalnu konferenciju "Partnerstvo za promenu: civilno društvo i vladine institucije Zapadnog Balkana i Turske" u Beogradu zbog fusnove koja je stajala uz ime delegacije, objavili su pojedini učesnici na društvenoj

Jeremić: U komunikaciji sa svima da ne bude zabune

12. mart 2012. | broj komentara 0

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio da je Ministarstvo za spoljne poslove u intenzivnim komunikacijama sa svim zemljama sveta kako ne bi došlo do pogrešnog tumačenja dogovora Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova.

Kuper: Sever Kosova političko pitanje

12. mart 2012. | broj komentara 0

Posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper izjavio da pitanje severa Kosova treba rešiti na visokom nivou, odnosno da je to političko pitanje.

Stefanović: Srbi imaju pravo na srpska dokumenta i tablice

8. mart 2012. | broj komentara 1

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao da preregistracija vozila na tablice KS i RSK i korisćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora i da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice.

Kameron: Moguć skori početak pregovora o ulasku u EU

6. mart 2012. | broj komentara 0

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio da je moguće da Srbija uskoro počne pregovore u ulasku u EU.

Panić od Obame traži jednak tretman Beograda i Prištine

5. mart 2012. | broj komentara 0

Bivši jugoslovenski premijer Milan Panić razgovarao s predsednikom SAD Barakom Obamom i od njega tražio da u Vašingtonu bude obezbeđen jednak tretman za argumente obe strane u dijalogu Beograda i Prištine, navodi Danas.

Kacin: Više dela, manje izjava

5. mart 2012. | broj komentara 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da će napredak Srbije u evrointegracijama biti meren konkretnim delima, a manje izjavama.

Dogovor će doprineti smanjenju šverca

2. mart 2012. | broj komentara 0

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas u Novom Sadu da će postignuti dogovori doprineti i smanjenju šverca robe i takozvane sive zone trgovine između Srbije i Kosova.

Van Rompej: Srbiji kandidatura za članstvo u EU

2. mart 2012. | broj komentara 0

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej saopštio sinoć u Briselu da je EU odlučila da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Uniji.

EP: Srbiji kandidatura i što pre pregovori o članstvu

1. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament poziva lidere EU da odobre Srbiji status kandidata za članstvo u EU i da što pre počnu pregovori o tome, s obzirom na to da je Srbija ispunila uslove koje su u decembru 2012. postavili vođe EU, navodi se u predlogu rezolucije koji je danas u Briselu usvojio

Zaključci Saveta ministara EU o kandidaturi Srbije

29. februar 2012. | broj komentara 0

Prevod zaključaka Saveta ministara s jučerašnjeg sastanka u Briselu na kom je preporučeno da Srbiji bude dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Ministri EU preporučili kandidaturu za Srbiju

28. februar 2012. | broj komentara 0

Sve članice Evropske unije, uključujući Rumuniju, danas su u Briselu preporučile vođima EU da Srbiji odobre status kandidata za članstvo, ali će na samitu EU krajem nedelje još biti rasprave o tome, saopštilo je predsedništvo EU.

Postignut dogovor Beograda i Prištine

24. februar - 25. februar 2012 | broj komentara 0

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, rekao je šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

Tadić: I Evropa i Kosovo

24. februar 2012. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je dogovor Beograda i Prištine postignut danas u Briselu i ocenio da to znači da Kosovo na regionalnim forumima neće biti prisutno kao nezavisna država.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.