emg home
RSS

Tema:   EK

Od ponedeljka provera odgovora Srbije na Upitnik EU

18. februar 2011. | broj komentara 0

Prva tehnička misija Evropske komisije koja će proveravati odgovore Srbije na Upitnik te institucije stiže u ponedeljak u Beograd, a baviće se pitanjima bezbednosti, najavio potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Sanino na Kosovu: Evropski program reformi prioritet

18. februar 2011. | broj komentara 0

Zamenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino apelovao na političke lidere i novu Vladu Kosova da prihvate evropski program reformi kao prioritet, saopštila Kancelarija EK za veze u Prištini.

EU razmatra sankcije za političare u BiH?

13. februar 2011. | broj komentara 1

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije i zvaničnici Evropske komisije razmatraju detaljan plan o Bosni i Hercegovini, koji bi trebao da bude javnosti predstavljen 21. februara. Plan uključuje analizu i opcije pojačanog angažmana u BiH, ali i sankcije za nekooperativne

Sanino: Važno da počne dijalog Beograd-Priština

8. februar 2011. | broj komentara 0

Zamenik generalnog direktora za proširenje EU Stefano Sanino izjavio da je za EU važno da Beograd i Priština što pre počnu dijalog, ali nije želeo da se izjasni da li je proces evrointegracije Srbije vezan za rešavanje kosovskog pitanja.

Uskoro će biti završena Industrijska politika Srbije

4. februar 2011. | broj komentara 0

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić najavila da će uskoro biti završen dokument Industrijska politika Srbije, čije donošenje su pokrenula tri odbora Udruženja za industriju u decembru 2009.

Evropski dnevnik za 75.000 srednjoškolaca

2. februar 2011. | broj komentara 0

Delegacija Evropske komisije predstavila danas drugo izdanje Evropskog dnevnika, publikacije namenjene srednjoškolcima, a koju je dobilo 75.000 učenika.

Preporuka EP da pristupni pregovori s Crnom Gorom počnu do kraja godine

2. februar 2011. | broj komentara 0

Nacrtom rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori Evropskoj komisiji se preporučuje da s Podgoricom počne pristupne pregovore do kraja godine, prenosi današnja podgorička štampa.

Cvetković: Srbija želi da Hrvatska što pre uđe u EU

1. februar 2011. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković tokom susreta u Briselu nedvosmisleno stavio do znanja da Srbija želi da Hrvatska što pre postane članica EU zato što je to dobro i za evropsku integraciju Srbije i Zapadnog Balkana, preneli diplomatski izvori EU i zvaničnici srpske delegacije,

Devenport impresioniran brzinom odgovaranja na Upitnik EU

29. januar 2011. | broj komentara 0

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio da je impresioniran brzinom kojom je Vlada Srbije odgovorila na Upitnik EU i Akcionim planom.

Transparentnost Srbija: Odgovori na Upitnik EK nepotpuni

28. januar 2011. | broj komentara 0

Odgovori koje je Srbija poslala Evropskoj komisiji u vezi sa stepenom korupcije i borbom protiv nje nisu netačni, ali su nepotpuni jer se ne vodi evidencija o primeni mnogih propisa, ocenio danas programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

EK: Akcize prekršile SSP (VIDEO)

21. januar 2011. | broj komentara 0

Stav Evropske komisije je da je dvostrukim akcizama prekršen je Sporazum o stabilizaciji i pridruženju, odnosno evropski propisi, a zvaničan dopis iz Brisela s tim stavom danas bi mogao stići u Beograd. Đelić: EK konstatovala kršenje sporazuma, dopune moraju biti usvojene

Đelić: Srbija predaje odgovore na Upitnik 31. januara (VIDEO)

21. januar 2011. | broj komentara 0

Vlada Srbije će odgovore na Upitnik Evropske komisije završiti do kraja sledeće nedelje, a zvanično će biti uručeni komesaru Evropske unije za proširenje Štefanu Fileu 31. januara, rekao danas potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Nemačka odbacuje uvećanje evropskog fonda za spasavanje

17. januar 2011. | broj komentara 0

Nemačka odbila predlog da na sastanku ministara finansija EU bude reči o krupnom uvećanju fonda zone evra za spasavanje zaduženih članica, koji iznosi 750 milijardi evra.

U Nemačkoj dioksin nađen i u svinjskom mesu

11. januar 2011. | broj komentara 0

Skandal s dioksinom u životnim namirnicama u Nemačkoj se širi, a nadležni utvrdili da je, pored jaja i živinskog mesa, i svinjsko meso sa jedne farme u saveznoj pokrajini Donja Saksonija zagađeno tom izuzetno štetnom supstancom.

Budimpešta protiv izmena zakona o medijima

4. januar 2011. | broj komentara 0

Mađarska smatra da ne treba da menja zakon o medijima, koji je izazvao oštre kritike domaćih i evropskih medija, udruženja i OEBS-a sa obrazloženjem da je pretnja slobodi štampe.

EK: Sporni mađarski zakoni o medijima i porezima

3. januar 2011. | broj komentara 0

Zvaničnici Evropske komisije potvrdili da je od Mađarske vlade traženo objašnjenje za nedavno uvedene zakone o medijima i vanrednim porezima na uvoz, zbog čega su protestovali mnogi mađarski i evropski mediji, udruženja štampe i OEBS i velike nemačke, austrijske, holandske,

Wikileaks: EK se umorila ubeđujući Bugarsku

3. januar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija se umorila pokušavajući da ubedi Bugarsku da reformiše pravosudni sistem, preneo jedan zvaničnik Ambasade SAD u Sofiji u poverljivoj depeši iz juna 2010, koju je objavio Wikileaks.

Mađarska će lobirati da Srbija dobije status kandidata

3. januar 2011. | broj komentara 0

Mađarska će se tokom predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine zalagati da Srbija dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije za sticanje statusa kandidata u EU, izjavio ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Milica Delević: Akcioni plan predviđa mere za sve ključne oblasti

29. decembar 2010. | broj komentara 0

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila da nije realno da u sledećoj godini svi nedostaci konstatovani u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije budu otklonjeni.

Ministarka: Pokrenućemo istragu o trgovini organima

24. decembar 2010. | broj komentara 0

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila da su srpski pravosudni organi preduzeli predistražne radnje u slučaju trgovine organima na Kosovu i navodi da je sigurna, imajući u vidu da je reč o ratnom zločinu, da će nadležni pokrenuti istragu.

Francuska i Nemačka blokiraju Bugarsku i Rumuniju

21. decembar 2010. | broj komentara 0

Francuska i Nemačka obavestile Evropsku komisiju o odluci da blokiraju ulazak Rumunije i Bugarske u šengenski prostor, rekla portparolka EK Mišel Serkon.

Đelić: Odgovori na Upitnik gotovi do 31. januara

18. decembar 2010. | broj komentara 0

Vicepremijer Božidar Đelić rekao da će Srbija 31. januara naredne godine predati odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji i naveo da, godinu dana po ukidanju viza građanima Srbije bezvizni režim nista ne ugrožava.

Crnoj Gori status kandidata za EU

17. decembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao danas u Briselu da su lideri Evropske unije odobrili status kandidata Crnoj Gori. Predsednik Skupštine Crne Gore čestitao poslanicima i građanima.

Ministarka: Venecijanska komisija podržala pravosudne zakone

17. decembar 2010. | broj komentara 0

Venecijanska komisija i Evropska komisija podržale nacrte zakona Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o sudijama, rekla ministarka pravde Snežana Malović.

Lajčak imenovan za izvršnog direktora EU za Balkan

15. decembar 2010. | broj komentara 0

Komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imenovala slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka na funkciju izvršnog direktora za Balkan, Rusiju i istočne zemlje.

Analize

Sve manje stanovnika u Srbiji

Zemlja jedinaca i staraca

Broj 597

03. novembar 2011.