emg home
RSS

Tema:   EK

Ministri EU: Izbori uredni, istražiti optužbe

14. decembar 2010. | broj komentara 0

Izbori na Kosovu su održani u miru i uglavnom uredno i sad brzo treba da bude formirana Vlada, s tim da Izborna komisija potvrdi izbore i razreši sve zahteve i žalbe, poručili danas šefovi diplomatija zemalja Evropske unije.

Ministri EU: Srbija sprovodi reforme, Hag uslov za članstvo

14. decembar 2010. | broj komentara 0

Srbija je ostvarila dobre rezultate u reformama i primeni Sporazuma o stabilizaciji i priključenju Evropskoj uniji i takav napredak otvara vrata za to da Srbija ubrza put ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU čim se ispune svi uslovi, navodi se u

Ministri EU danas o Srbiji

13. decembar 2010. | broj komentara 1

Šefovi diplomatija Evropske unije danas će istaći napredak Srbije ka članstvu u EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim svi za to nužni uslovi budu ispunjeni.

EK razočarana odlukom Srbije da ne ide na dodelu Nobelove nagrade

8. decembar 2010. | broj komentara 0

Evropska komisija saopštila da je izuzetno razočarana odlukom Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou. EK ocenjuje da bi Srbija morala da uskladi stav sa Evropskom unijom, koja će imati predstavnike na svečanosti u

Ministarka najavila izmene pravosudnih zakona

7. decembar 2010. | broj komentara 2

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila da će sledeće sedmice Vladi predložiti izmene Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o sudijama, navodeći da će biti preispitane odluke neizboru nekih sudija.

Društvo sudija traži odgovornost ministarke pravde

6. decembar 2010. | broj komentara 0

Društvo sudija Srbije traži da ministarka pravde Snežana Malović preuzme odgovornost za, kako se navodi, pravni haos u pravosuđu i optužuju je za odsustvo pravničkog znanja i odgovornosti.

Među pitanjima o regionalnoj saradnji i Kosovo

1. decembar 2010. | broj komentara 0

U Upitniku Evropske komisije među pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose našlo se i Kosovo.

EP sprema izveštaj o denacionalizaciji na Balkanu

30. novembar 2010. | broj komentara 0

Predstavnici udruženja građana iz Srbije i drugih zemalja Balkana koji potražuju nacionalizovanu imovinu danas su u Briselu zaključili da je nužno i dalje vršiti pritisak na vlasti i nastojati da se kroz institucije EU one privole da sprovedu restituciju.

EK pokrenula istragu protiv Googlea

30. novembar 2010. | broj komentara 0

Evropska komisija objavila pokretanje istrage protiv Googlea zbog zloupotrebe dominantnog položaja u oblasti onlajn-pretraživanja.

EP: Ratifikovati SSP, Srbija da poradi na reformama

30. novembar 2010. | broj komentara 0

Evropski parlament kao važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu ocenio odluku Saveta ministara Evropske unije da se učini novi korak ka članstvu Srbije u EU i pozvao sve članice EU da što pre ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom, navodi

Đelić: Do kraja januara odgovori na sva pitanja (VIDEO)

25. novembar 2010. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija pripremila odgovore na 80 do 90 odsto pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a da će na ostala odgovoriti do kraja januara 2011. godine.

Đelić: Ambicija da dobijemo datum za pregovore

25. novembar 2010. | broj komentara 0

Vicepremijer Božidar Đelić izjavio da je ambicija Vlade Srbije da od Evropske unije dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Srbija dobila Upitnik Evropske komisije

24. novembar 2010. | broj komentara 0

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File uručio danas premijeru Mirku Cvetkoviću Upitnik o zahtevu za članstvo Srbije u EU. Vlada Srbije već počela pripreme. Upitnik statusno neutralan.

Tanja Miščević: Na Upitnik moguće odgovoriti za godinu dana

24. novembar 2010. | broj komentara 0

Svi poslovi vezani za Upitnik Evropske komisije mogu biti završeni za godinu dana jer je administracija vežbala odgovaranje na osnovu pitanja koja su postavljena drugim državama, izjavila je danas potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Tanja Miščević.

BBC: Mediji u Srbiji se ne bave životnim temama (VIDEO)

19. novembar 2010. | broj komentara 0

Mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana već uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke, pokazalo je danas objavljeno istraživanje britanske televizije BBC.

EK daje sedam miliona evra Kosovu

19. novembar 2010. | broj komentara 0

Kancelarija Evropske komisije za vezu poklonila Kosovu nova sredstva za regionalni ekonomski razvoj, a ukupna pomoć tim projektima u 2010. biće sedam miliona evra, saopšteno danas iz Kancelarije EK.

Dežer: Aranžman s MMF-om način za postizanje stabilnosti

18. novembar 2010. | broj komentara 0

Uspešna primena stend-baj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom način je da se u Srbiji postigne ekonomska stabilnost, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, napominjući da je srpska ekonomija još pod uticajem krize i da je oporavak

Buzek: Saradnja s Prištinom i Hagom važna za EU

18. novembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio da će spremnost za dijalog s Prištinom i saradnja s Haškim tribunalom biti odlučujući faktori na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

EP: Balkanu pomoći kao i istočnoj Evropi

17. novembar 2010. | broj komentara 0

Zapadnom Balkanu na putu ka Evropskoj uniji treba pomoći onako kako je pružena podrška sadašnjim članicama EU iz istočne Evrope, rečeno sinoć u raspravi u Evropskom parlamentu u Briselu.

Van Rompej: EU neće opstati ako ne opstane zona evra

16. novembar 2010. | broj komentara 0

Zona evra i Evropska unija bore se za opstanak, upozorio danas predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Sanader se žali predsedniku Evropske komisije

15. novembar 2010. | broj komentara 0

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader pisao predsedniku Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i požalio se da je žrtva politički motivisanog progona u Hrvatskoj, potvrdio šef delagacije Everopske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Kacin: Kandidatura za EU nema cenu

11. novembar 2010. | broj komentara 0

Nijedna cena za Srbiju ne može biti previsoka kako bi obezbedila zeleno svetlo da postane zemlja kandidat, da krene u pregovore i da u budućnosti počne da preskače neke korake, rekao je Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, na forumu Otvoreno nebo nad Srbijom.

File: EU od CG očekuje rezultate

11. novembar 2010. | broj komentara 0

Komesar EU za proširenje Štefan File poručio vlastima u Podgorici da preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata ne treba shvatiti samo kao pohvalu za rezultate na putu evropskih integracija, već kao ohrabrenje da Crna Gora nastavi i ubrza rad na reformama,

Vlada najavila usvajanje Akcionog plana za EU

10. novembar 2010. | broj komentara 0

Premijer i vicepremijer Mirko Cvetković i Božidar Đelić najavili danas da će Vlada sačiniti Akcioni plan koji će otkloniti primedbe navedene u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama. Cvetković je na konferenciji za novinare rekao da

Mišljenje EK o kandidaturi Srbiji u drugoj polovini 2011.

9. novembar 2010. | broj komentara 0

Evropska komisija namerava da mišljenje o molbi Srbije da postane kandidat za prijem u EU podnese u drugoj polovini 2011, izjavio danas u Briselu komesar EU za proširenje Štefan File.

Analize

Sve manje stanovnika u Srbiji

Zemlja jedinaca i staraca

Broj 597

03. novembar 2011.