emg home
RSS

Tema:   EU

Mađarska: Srbiji dati kandidaturu i datum pregovora

7. jul 2011. | broj komentara 0

Mađarska je članicama Evropske unije uputila memorandum u kom traži da se održi politika prijema zemalja Zapadnog Balkana u članstvo i traži da EU krajem godine Srbiji odobri status kandidata i utvrdi datum pregovora o članstvu u EU.

Tusk ignorisao rasističke ispade u EP

7. jul 2011. | broj komentara 0

Poljski premijer Donald Tusk ignorisaorasističke ispade nekih evroposlanika jer, kako je rekao, njima se kompromituju oni lično, a ne narodi koje vređa.

EU: Sporazum s Hrvatskom do kraja godine

24. jun 2011. | broj komentara 0

Šefovi država ili vlada Evropske unije zatražili su danas u Briselu da se okončaju tehnički pregovori i da zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u Uniju kao 28. članice, verovatno u julu 2013, i naglasili da je Srbija izručenjem Haškom sudu Ratka Mladića učinila "novi

Henke: Grčka će kolabirati 2012.

24. jun 2011. | broj komentara 0

Sledeće godine Grčka će kolabirati, MMF greši u proceni da je moguć rast u toj zemlji od 1,1 odsto u 2012. To je nemoguće, izjavio je Stiv Henke, profesor primenjene ekonomije na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru, jedan od savetnika predsednika SAD Ronalda Regana,

Drastično smanjen budžet namenjen najsiromašnijima u Evropi

20. jun 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija (EK) najavila je danas da će sledeće godine draštično smanjiti budžet za pomoć u hrani namenjenoj najsiromašnijim građanima Evrope, a prema ocenama stručnjaka, zbog toga će bar dva miliona ljudi ostati bez neophodne pomoći.

EU uvela prve ekomonske sankcije protiv Belorusije

20. jun 2011. | broj komentara 0

Evropska unija uvela je danas dodatne sankcije protiv nekih saradnika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, optuženog za sistematsko proganjanje političkih protivnika, i prvi put protiv nekih kompanija.

Zona evra povećala garancije za spasilački fond

20. jun 2011. | broj komentara 0

Evropski ministri finansija povećali su danas garancije za spasilački fond kako bi omogućili da iz njega ubuduće može da se pozajmi 440 milijardi evra prema oko 250 milijardi sada.

Uslovni dogovor EU o isplati pomoći Grčkoj

20. jun 2011. | broj komentara 0

Zemlje zone evra postigle dogovor i otvorile put za isplatu pete rate prošlogodišnjeg kredita odobrenog Grčkoj do sredine jula, uz određene uslove.

Tindal: Evropska unija daje 18 miliona za jug Srbije

17. jun 2011. | broj komentara 0

Šef Programa evropske saradnje sa opštinama Grem Tindal izjavio je danas da će Evropska unija ove godine uložiti skoro 18 miliona evra u obnavljanje infrastrukture u 25 opština južne i jugoistočne Srbije.

Vlada ispituje pet firmi Milana Beka

17. jun 2011. | broj komentara 1

Vladi Srbije je iz Brisela upućeno pismo u kome se navodi da proces koji treba da bude apsolutni prioritet jeste borba i rešavanje slučajeva visoke korupcije. Kako „Blic“ saznaje, u pismu su targetirana 24 slučaja prodaje ili privatizacije koje je neophodno ispitati.

Višegradska četvorka pomagaće susedima da uđu u EU

17. jun 2011. | broj komentara 0

Premijeri zemalja Višegradske grupe dogovorili se u Bratislavi o programu pomoći zemljama Istočnog partnerstva i obavezali se da pomažu susedima Evropske unije, pre svega Zapadnog Balkana, da uđu u EU.

Đelić predložio mehanizme za više novca zemljama Balkana

17. jun 2011. | broj komentara 0

Vicepremijer Božidar Đelić juče u Briselu zvaničnicima Evropske komisije zaduženim za budžet i finansije u ime zemalja Zapadnog Balkana predložio mehanizme koji bi tim zemljama omogućili više sredstava pre no što postanu članice Evropske unije.

Predstavnica Sabora: Dogovor neophodan za pregovore sa EU

14. jun 2011. | broj komentara 0

Za uspeh u pregovorima o ulasku u Evropsku uniju je neophodni su politički dogovor i uključenje što više segmenata društva u taj proces, izjavila u Beogradu predsednica Nacionalnog odbora Sabora Hrvatske za praćenje pregovora sa EU Vesna Pusić.

Saradnja nemačkih i srpskih preduzetnica preko sajta

10. jun 2011. | broj komentara 0

Udruženje poslovnih žena, u okviru projekta koji je finansirala Delagacija Evropske unije, s preduzetnicama iz Nemačke dogovorilo saradnju preko portala www.xyglobal.net, na kom preduzetnice iz Srbije mogu da postave profile svojih firmi i direktno sarađuju s tamošnjim

Mirel: Nema novih zahteva na putu ka EU

10. jun 2011. | broj komentara 0

Neće biti novih uslova za kandidaturu Srbije za u EU, a mišljenje će biti zasnovano na tome koliko Srbija postupa po Sporazumu iz Kopenhagena i na bazi onog što je vezano za sporazum o stabilizaciji i pridruženju, a što podrazumeva i saradnju sa susedima, rekao je danas

Nova runda dijaloga odložena za kraj juna

10. jun 2011. | broj komentara 0

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper odlučio da novu rundu tog dijaloga, načelno predviđenu za sredinu meseca, odloži za kraj juna kako bi dvema stranama bilo dato više vremena za moguće sporazume, izjavila Maja Kocijančič, portparolka predstavnice

Specijalni tim EU i Euleks istražuju navode Martija

10. jun 2011. | broj komentara 0

Evropska unija odlučila da formira poseban međunarodni sedmočlani tim i postavi specijalnog tužioca, koji će biti povezani sa Euleksom i istraživati navode u izveštaju Saveta Evrope o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Bugarska i Rumunija i dalje van Šengenske zone

9. jun 2011. | broj komentara 0

Evropska unija odlučila je danas da Bugarska i Rumunija i dalje budu van Šengenske zone bez granica, iako su te dve članice Unije ispunile potrebne tehničke standarde.

Za ulazak u EU 59 odsto, protiv NATO dve trećine građana

9. jun 2011. | broj komentara 0

Podrška građana Srbije članstvu u Evropskoj uniji je u opadanju i najniža je otkad se rade istraživanja na tu temu, što se objašnjava ekonomskim i socijalnim razočaranjima u politiku Vlade.

Potpisan sporazum o učešću Srbije u operacijama EU

9. jun 2011. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potpisali juče u Beogradu sporazum kojim se uspostavlja okvir za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama.

Dežer: Sporazum o učešću u misijama EU značajan za Srbiju

8. jun 2011. | broj komentara 0

Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ocenio danas da je potpisivanje sporazuma o učešću Srbije u vojnim i civilnim misijama EU veoma važan projekat i značajan sporazum za obe strane.

Za jačanje inspekcije životne sredine tri miliona evra

8. jun 2011. | broj komentara 0

Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu, rudarstv i prostorno planiranje, rekao je da je danas počela realizacija projekta Tvining, čija je svrha jačanje inspekcije. Projekat je vredan tri miliona evra, a novac je donacija Evropske unije.

Brisel obećava veću pomoć poljoprivrednicima

8. jun 2011. | broj komentara 0

Španija, Italija i Francuska zahtevaju odštetu za poljoprivrednike koji su pogođeni ogromnim gubicima posle izbijanja zaraze ešerihije koli i za sad su primorali Brisel da poveća ponudu pomoći.

Kamioni će plaćati za zagađenje vazduha i buku

8. jun 2011. | broj komentara 0

Evropski parlament usvojio predlog novih propisa Evropske unije, koji zemljama-članicama omogućava da uvedu takse za teška teretna vozila za zagađenje vazduha i pravljenje buke.

Tadić: Nije nam obećan datum početka pregovora

8. jun 2011. | broj komentara 1

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali da će Srbija učiniti sve što je potrebno da se to desi.

Analize

Sve manje stanovnika u Srbiji

Zemlja jedinaca i staraca

Broj 597

03. novembar 2011.