emg home
RSS

Tema:   Hrvatska

Pad BDP-a u Hrvatskoj u drugom tromesečju 2,5 odsto

27. avgust 2010. | broj komentara 0

Bruto domaći proizvod Hrvatske u drugom tromesečju ove godine realno manji 2,5 odsto nego u istom periodu lane. BDP je toliko opao i u prvom tromesečju 2010. u odnosu na prvi kvartal 2009.

Vestervele: Saradnja jedini model EU

26. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele poručio danas u Zagrebu zemljama Zapadnog Balkana da je jedino saradnja model po kom funkcioniše Evropska unija. "Pozdravljamo saradnju, nismo za sukob. Jedino je saradnja model funkcionisanja EU", rekao je Vestervele.

Zavšetak pregovora EU-Hrvatska 2011.

26. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele ocenio sinoć u Zagrebu da bi Hrvatska mogla da zaključi pregovore o prijemu u Evropsku uniju iduće godine ako bude uložila maksimalne napore.

Josipović: Rebalans budžeta zbog lošeg stanja u privredi

25. avgust 2010. | broj komentara 0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je predloženi rebalans budžeta posledica lošeg i teškog stanja u privredi.

Vlada Hrvatske predlaže rebalans budžeta

24. avgust 2010. | broj komentara 0

Vlada Hrvatske uputila je danas Saboru predlog rebalansa državnog budžeta kojim se deficit budžeta s planiranih 8,6 milijardi kuna (1,18 milijardi evra) povećava za 5,4 milijarde kuna (741 milion evra), na 14 milijardi kuna (1,9 milijardi evra).

Kaliniću 18 meseci zatvora zbog lažnih pasoša

24. avgust 2010. | broj komentara 0

Jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinjdića Sretko Kalinić osuđen danas u Zagrebu na 18 meseci zatvora zbog posedovanja lažnih hrvatskih pasoša.

Hrvatska: Rebalans budžeta bez smanjenja plata i penzija

24. avgust 2010. | broj komentara 0

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila da rebalansom budžeta neće biti smanjene plate i penzije, ali da će biti povećane takse na benzin i cigarete.

Glavašu oduzeta odlikovanja, uskoro i čin

19. avgust 2010. | broj komentara 0

Hrvatski predsednik Ivo Josipović potpisao je danas odluku o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu zbog presude za ratne zločine i najavio da će mu biti oduzet i čin general-majora, javljaju hrvatski mediji.

Sanader odbacuje sve optužbe

19. avgust 2010. | broj komentara 0

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odbacio je danas optužbe da je primio proviziju za dobijanje kredita od Hypo Alpe Adria banke.

Tužba protiv američke firme zbog Oluje

19. avgust 2010. | broj komentara 0

Grupa Srba iz Hrvatske tužila američku privatnu vojno-konsultantsku firmu MPRI tvrdeći da je vojno opremala, obučavala i osmislila plan operacije hrvatske vojske Oluja, piše Večernji list.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kalinića

19. avgust 2010. | broj komentara 0

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv pripadnika Zemunskog klana Sretka Kalinića zbog falsifikovanja dokumenata.

Otvoren novi terminal u luci Ploče

18. avgust 2010. | broj komentara 0

Predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor otvorila je danas u luci Ploče prvu fazu novog kontejnerskog terminala, u koju je uloženo 33,6 miliona evra.

Glavašu oduzet poslanički mandat

16. avgust 2010. | broj komentara 0

Mandatno-imunitetna komisija Hrvatskog sabora danas je jednoglasno i bez rasprave utvrdila prestanak mandata poslanika Branimira Glavaša, pravosnažno osuđenog na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. u Osijeku.

Josipović očekuje brzu istragu poslovanja Hypo Alpe Adria

14. avgust - 15. avgust 2010 | broj komentara 0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da očekuje brzu akciju u raščišćavanju afere banke Hypo Alpe Adria čiji je bivši predsednik Uprave Volfgang Kulterer u petak uhapšen u Austriji.

Kalinić se neće žaliti na izručenje Srbiji

13. avgust 2010. | broj komentara 0

Sretko Kalinić odrekao se prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi državljanin Hrvatske koji će biti izručen nekoj drugoj zemlji, a za izručenje je potreban još samo potpis ministra pravosuđa, javlja danas agencija Hina.

Hrvatska: Julska poseta turista najveća ikad

13. avgust 2010. | broj komentara 0

Turizam Hrvatske ove godine ojačao pet odsto u odnosu na 2009, čemu je najviše doprinela rekordna poseta u julu.

Bomba na automobilu srpskih turista u Splitu

13. avgust 2010. | broj komentara 0

Nepoznate osobe ostavile na automobilu jedne srpske porodice koja letuje u Splitu ručnu bombu i preteću poruku, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatska vratila poslednju ratu duga iz vremena SFRJ

12. avgust 2010. | broj komentara 0

Hrvatska prošle sedmice Londonskom klubu poverilaca otplatila poslednju ratu svog dela duga SFRJ, prenosi Business.hr.

Određen pritvor prijateljici bivšeg premijera Sanadera

11. avgust 2010. | broj komentara 0

Vlasnici marketinške agencije Fimi media Nevenki Jurak, osumnjičenoj da je zahvaljujući vezama sa hrvatskim državnim vrhom proneverila više od dva miliona evra iz javnih preduzeća, danas je u Zagrebu određen jednomesečni pritvor, javljaju hrvatski mediji.

Županijski sud odobrio izručenje Sretka Kalinića

11. avgust 2010. | broj komentara 0

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo da postoje sve pravne pretpostavke za Kalinićevo izručenje Srbiji, navodi Vjesnik.

Hrvatska: Budžetski deficit 8,5 milijardi kuna

11. avgust 2010. | broj komentara 0

Uprkos uštedama, rashodi Hrvatske u prvih sedam meseci ove godine porasli 1,5 odsto, oko 900 miliona kuna, a budžetski deficit dostigao 8,5 milijardi kuna (1,16 milijardi evra).

Tportal: Srbija od Hrvatske potražuje dve milijarde evra

11. avgust 2010. | broj komentara 1

Tužba kompanije INA protiv države Srbije za deo imovine privatizovanog Beopetrola u Srbiji podstakla raspravu o vraćanju imovine srpskih preduzeća u Hrvatskoj, koja, prema procenama u Srbiji, vredi više od dve milijarde evra, objavio hrvatski Tportal HR.

Hrvatska izlazi iz recesije

10. avgust 2010. | broj komentara 0

Posle pada privrede u nekoliko uzastopnih kvartala, treći i četvrti trebalo bi da donesu oporavak i izlazak zemlje iz recesije, a takav će se trend nastaviti i 2011, procene su ekonomskih analitičara koje je objavio Večernji list.

Bogati Srbi i Hrvati najbrojniji u regionu

6. avgust 2010. | broj komentara 0

Na prostoru SFRJ po imetku se izdvajaju hrvatski i srpski bogataši, piše splitska Slobodna Dalmacija, dodajući da, po zvaničnim procenama, srpski bogataši "teže" višestruko više od hrvatskih.

Služen parastos Srbima ubijenim u Oluji

4. avgust 2010. | broj komentara 1

U crkvi Svetog Marka služen je parastos Srbima poginulim u akciji Oluja. Parastosu su, pored nekoliko stotina građana, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić. Parastos je služio patrijarh srpski Irinej.

Analize

Top lista 100 najvećih kompanija u Adria-regionu

Među gigantima 23 srpske kompanije

24. septembar 2010 u 11:41

Delta grupa, po prihodima najveća kompanija u Srbiji, nalazi se na petom mestu liste, sa 1.676 miliona evra prihoda. Telekom Srbija, najprofitabilnija srpska firma, ujedno je druga kompanija po profitu u regionu, sa 211,1 miliona evra neto-dobitka.

Poslednje analize

Šta čeka buduće penzionere

Generacija bez budućnosti

Broj 593

07. oktobar 2011.