emg home
RSS

Tema:   Međunarodni sud pravde

Beriša: Mišljenje Međunarodnog suda istorijska odluka

23. jul 2010. | broj komentara 1

Albanski premijer Salji Beriša pozdravio mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova i izjavio kako je uveren da će tu odluku slediti nova priznanja.

Hilari Klinton pozvala sve države da priznaju Kosovo

23. jul 2010. | broj komentara 1

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala sve zemlje, uključujući Srbiju, da priznaju Kosovo pošto je Međunarodni sud pravde ocenio da odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo.

SAD pozdravljaju odluku, Rusija neće priznati nezavisnost Kosova

22. jul 2010. | broj komentara 0

Sjedinjene Države pozdravile su danas objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prema kojem deklaracija o nezavinsoti Kosova nije narušila međunarodno pravo.

Tadić: Odluka teška za Srbiju, nastavak političke borbe (VIDEO)

22. jul 2010. | broj komentara 1

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova "teška za Srbiju", ali je naglasio da će Srbija dalju borbu za očuvanje Kosova voditi isključivo mirnim i diplomatskim putem.

Rojters: Mišljenje MSP-a može uticati na separatističke pokrete

22. jul 2010. | broj komentara 0

Agencija AP prenela je da mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo postavlja scenu za pojačane napore za nova priznanja nezavisnosti Kosova.

Rasmusen: Odluka Suda ne menja delovanje Kfora na Kosovu

22. jul 2010. | broj komentara 0

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je danas da izneseno "savetodavno mišljenje" Međunarodnog suda pravde u Hagu nema nikakvog uticaja na delovanje i mandat Kfora na Kosovu.

Međunarodni sud pravde: Deklaracija ne krši međunarodno pravo (VIDEO)

22. jul 2010. | broj komentara 8

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu. Predsednik najvišeg suda UN Hisaši Ovada rekao je danas u haškoj Palati mira da je

Đelić: Podrška zemalja Afričke unije od velikog značaja

22. jul 2010. | broj komentara 1

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio da će podrška zemalja Afričke unije, od kojih se velika većina protivi otcepljenju Kosova, biti od velikog značaja za Srbiju posle proglašenja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Bajden: Nezavisnost Kosova je nepovratna

22. jul 2010. | broj komentara 0

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio da je nezavisnost Kosova nepovratna i da su pred Kosovom napredak u ekonomskim i integrativnim procesima.

Tadić: Očekujemo fer mišljenje Međunarodnog suda pravde (VIDEO)

21. jul 2010. | broj komentara 1

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da od Međunarodnog suda pravde očekuje mišljenje  da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.

Sejdiu: Ne prihvatamo razgovore o statusu Kosova

20. jul 2010. | broj komentara 0

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio danas u Peći da Kosovo nikad neće prihvatiti razgovore o statusu, podelu i dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Vladajuća koalicija: Nema potrebe da Skupština raspravlja o Kosovu

20. jul 2010. | broj komentara 0

Poslanici vladajuće koalicije izjavili danas da Srbija ima platformu o Kosovu, koju je potvrdio i Parlament, i koju neće menjati i ocenili da nije potrebno da Skupština raspravlja o Kosovu posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene

Đelić: Rezolucija nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde

20. jul 2010. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je da Srbija planira da uputi rezoluciju u Generalnu skupštinu UN nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Tadić i Josipović za rešavanje problema

18. jul 2010. | broj komentara 0

Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić založili su se danas u Beogradu za unapređenje saradnje dve zemlje i rešavanje otvorenih pitanja.

Ocena Međunarodnog suda pravde o Kosovu 22. jula

14. jul 2010. | broj komentara 0

Međunarodni sud pravde obelodaniće 22. jula savetodavno mišljenje da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, saopšteno je danas iz Palate mira u Hagu.

Varadi: Stav MSP-a o Kosovu između 22. i 27. jula

14. jul 2010. | broj komentara 0

Stav Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova trebalo bi da bude poznat između 22. i 27. jula, izjavio nekadašnji šef pravnog tima Srbije Tibor Varadi.

Jeremić: Debata u UN o Kosovu prelomiće budućnost

12. jul 2010. | broj komentara 0

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je da će debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija posle odluke Međunarodnog suda pravde prelomiti putanju kosovskog procesa i dodao da se Srbija mora izboriti za većinu.

Stefanović: Tačijeve izjave o priznavanju Kosova su gluposti

1. jul 2010. | broj komentara 0

Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Borko Stefanović rekao danas da su izjave premijera Kosova Hašima Tačija o tome da su mu neki funkcioneri Srbije najavili da će Beograd priznati nezavisnost Kosova glupost.

Jeremić: Kosovo nije smetnja regionalnoj saradnji

5. jun 2010. | broj komentara 0

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio da problem statusa Kosova nije prepreka regionalnoj saradnji, koja je, uz dobre odnosi sa susedima, jedan od uslova za ulazak novih članica u Evropsku uniju.

Papuljas: Grčka podržava Srbiju na putu ka EU

2. jun 2010. | broj komentara 0

Grčki predsednik Karolas Papuljas izjavio u Atini da se Grčka zalaže da Srbija što pre postane članica Evropske unije.

Izvori: Stav Međunarodnog suda pravde o Kosovu 22. jula

29. maj 2010. | broj komentara 0

Međunarodni sud pravde objaviće savetodavno mišljenje o nezavisnosti Kosova 22. jula, rekli su međunarodni izvori medijima u Prištini.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao o Kosovu

18. maj 2010. | broj komentara 0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija noćas razmatrao tromesečni izveštaj o radu UNMIK-a.

Kuprešak: Tužba nije glavni problem odnosa Hrvatske i Srbije

18. maj 2010. | broj komentara 0

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak smatra da tužba koju je Hrvatska podnela protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde nije osnovni problem hrvatsko-srpskih odnosa i da rešavanje tog pitanja treba ostaviti pravosuđu.

Simić: Na duže stavljena tačka na ideju o podeli Kosova

13. maj 2010. | broj komentara 0

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio da je pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Gordona da se SAD protive podeli Kosova na duži period stavila tačku na tu ideju.

File: EU ohrabruje dijalog Prištine i Beograda

7. maj 2010. | broj komentara 0

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio u Prištini da Evropska unija ohrabruje Prištinu i Beograd da počnu dijalog o rešavanju konkretnih otvorenih pitanja pre no što Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Analize

Sve manje stanovnika u Srbiji

Zemlja jedinaca i staraca

Broj 597

03. novembar 2011.