emg home
RSS

Tema:   NATO

Tenzije zbog krize utiču na bezbednost cele države

3. april 2009. | broj komentara 0

Ministarstvo odbrane nema saznanja da može doći do sukoba na jugu Srbije ili na Kosovu, iako prema proceni vojnih službi najveći rizici dolaze iz tog pravca. Najviše smo angažovani u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao faktor stabilnosti i odvraćanja od mogućih incidenata.

Hrvatska i Albanija zvanično članice NATO-a

1. april 2009. | broj komentara 0

NATO je saopštio da su Albanija i Hrvatska danas zvanično postale najnovije članice Alijanse.

SAD: Albanija i Hrvatska spremne da uđu u NATO

31. mart 2009. | broj komentara 0

Stejt department saopštio da je Albaniji i Hrvatskoj otvoren put za ulazak u NATO, pošto je Slovenija uputila SAD dokument kojim se odobrava njihov ulazak u tu organizaciju.

Potpisan zakon o ratifikaciji prijema Hrvatske u NATO

27. mart 2009. | broj komentara 0

Predsednik Slovenije Danilo Tirk potpisao je Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO.

10. godišnjica NATO bombardovanja

24. mart 2009. | broj komentara 2

Tačno u podne u Srbiji su se oglasile sirene u znak sećanja na sve stradale, čime je obeležena deseta godišnjica od početka vazduhoplovnih napada 19 članica NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Ljajić: vreme svetske nepravde, bestijalnosti, arogancije.

Tači: Napad NATO-a veliki istorijski događaj

24. mart 2009. | broj komentara 0

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio sinoć da je napad NATO-a na Jugoslaviju bio veliki istorijski događaj za Kosovo i demokratski svet.

Jap de Hop Shefer: NATO otvoren za nove članice

13. mart 2009. | broj komentara 0

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je u Pragu na međunarodnoj konferenciji povodom 10. godišnjice proširenja NATO da vrata Alijanse ostaju otvorena za nove članice.

Počeo sastanak ministara odbrane jugoistočne Evrope

6. mart 2009. | broj komentara 0

U Zagrebu je počeo neformalni sastanak ministara odbrana zemalja jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o temama vezanim za saradnju u regionu, nastavku širenja NATO-a i izazovima globalne bezbednosti.

Šutanovac: Formiranje BSK velika greška NATO

27. januar 2009. | broj komentara 0

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je u intervjuu za BBC da je formiranjem Bezbednosnih snaga Kosova NATO napravio veliku gresku, dodajući da je za Srbiju neshvatljivo da se te snage formiraju u situaciji u kojoj Kosovo "predstavlja crnu rupu organizovanog

"Rasformirati kosovske snage bezbednosti"

23. januar 2009. | broj komentara 0

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio danas da će u skladu s međunarodnim pravom Vlada Srbije preuzeti niz aktivnosti zahtevajući demilitarizaciju kosovskih snaga bezbednosti i njihovo rasformiranje, ne precizirajući o kojim je aktivnostima reč.

Tadićev protest UN i NATO-u zbog formiranja BSK

22. januar 2009. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je generalnim sekretarima UN i NATO-a protestna pisma zbog formiranja Bezbednosnih snaga Kosova, potvrđeno je danas agenciji Beta u kabinetu predsednika.

NATO: Bezbednosne snage Kosova nisu vojska

22. januar 2009. | broj komentara 0

Bezbednosne snage Kosova nisu vojska, već lako naoružana formacija koja će biti korišćena u kriznim civilnim situacijama i za deminiranje, ponovili su danas izvori NATO u Briselu.

Shefer: NATO spreman na razgovor o ukidanju zone bezbednosti

19. januar 2009. | broj komentara 0

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je Briselu da je spreman da razmotri pitanje ukidanja vojne zone bezbedenosti oko Kosova, ako to predlože vlasti Srbije.

"Za mesec dana novi načelnik GŠ VS"

9. januar 2009. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić imenovaće za mesec dana novog načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a najzobiljniji kandidat za tu funkciju je general-major Dragan Kolundžija, saznaje Blic.

Hrvatska i Albanija u NATO-u do aprila

3. decembar 2008. | broj komentara 0

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a izrazili su očekivanje da će Hrvatska i Albanija postati članice NATO-a do aprila, dok će Makedonija biti pozvana u članstvo čim reši spor o imenu države sa Grčkom.

NATO o Euleksu

2. decembar 2008. | broj komentara 0

Šefovi diplomatija NATO-a naredna dva dana će razmatrati pitanje razmeštanja Euleksa na Kosovu. Ministri će, u Briselu, ponoviti podršku što bržem razmeštanju misije Evropske unije.

„Priština očekuje pritiske da prihvati uslove Beograda“

4. novembar 2008. | broj komentara 0

Kosovske institucije ne isključuju mogućnost da će biti izložene pritisku međunarodne zajednice kako bi pristale na uslove Srbije za raspoređivanje Euleksa na Kosovu, piše danas Koha ditore.

NATO, EU zabrinuti retorikom u BiH

27. oktobar 2008. | broj komentara 0

NATO i Evropska unija izrazili su zabrinutost zbog razdorne retorike bosanskih političara i istakli da bi BiH trebalo da se koncentriše na reforme ako ozbiljno namerava da se pridruži Uniji.

Šutanovac potpisao Sporazum s NATO-om

1. oktobar 2008. | broj komentara 0

Ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao danas u Briselu, u ime Vlade Srbije, Sporazum s NATO-om o bezbednosti informacija.

Ko će platiti premiju rizika?

22. avgust 2008. | broj komentara 0

Zvaničan povod za sve ono što se protekle dve nedelje dešavalo na prostoru Gruzije bio je upad gruzijskih trupa u Južnu Osetiju, motivisan sve ozbiljnijim pretnjama proglašenja nezavisnosti autonomne provincije.

Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u

9. jul 2008. | broj komentara 0

Stalni predstavnici članica NATO-a potpisali su danas u Briselu Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije tom savezu, čime je omogućen zvaničan prijem dve zemlje na samitu u aprilu 2009, javljaju agencije.

Novo povećanje cena ruskog gasa?

30. jun 2008. | broj komentara 0

Vladimir Putin, ruski premijer, saopštio je krajem nedelje Juliji Timošenko, ukrajinskoj premijerki, da zemlje centralne Azije od kojih Moskva kupuje gas za izvoz u evropske zemlje traže od Rusije povećanje cena za količine koje otpravlja preko Ukrajine.

Lobi naduvao prinos pšenice

23. jun 2008. | broj komentara 0

Nekadašnje poslovne zajednice su se transformisale u društva ograničene odgovornosti i ozvaničile lobiranje za pojedine sektore prehrambene industrije.

Busek: Kosovo treba da ide prema EU

8. april 2008. | broj komentara 0

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evropu Erhard Busek izjavio je u Prištini da želi da Kosovo kroz Savet za regionalnu saradnju napreduje ka EU.

Stevan Nikčević, generalni direktor Jugoimport SDPR

4. april 2008. | broj komentara 0

Realizacija ugovora o izvozu naoružanja i vojne opreme u Irak upravo je startovala. Zaključuju se ugovori sa proizvođačima iz namenske industrije, a prve isporuke trebalo bi da krenu za nešto više od dva meseca. Stigao je i avans tako da je ugovor, kada je reč o plaćanju,

Analize

Sve manje stanovnika u Srbiji

Zemlja jedinaca i staraca

Broj 597

03. novembar 2011.