emg home
RSS

Tema:   Poljoprivreda

Suficit agrara veći od pola milijarde dolara

7. septembar 2010. | broj komentara 0

Srpski agrar je u prvih sedam meseci ove godine ostvario trgovinski suficit u razmeni sa svetom od 535 miliona dolara, što je za 11,4 odsto više nego u istom periodu lane, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije.

Novi povoljni krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije

6. septembar 2010. | broj komentara 0

Pokrajinski Garancijski fond obezbedio je garancije od 150 miliona dinara, a Razvojna banka Vojvodine (RBV) kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona dinara za dugoročne kredite namenjene finansiranju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, saopštio je danas

Dragin: Nema govora o nestašici jestivog ulja

5. septembar 2010. | broj komentara 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je danas u Kruševcu da nema govora o nestašici jestivog ulja u Srbiji i istakao da će odgovorni za stvaranje veštačke nestašice snositi sankcije.

Poljoprivrednicima 45 miliona evra subvencionisanih kredita

27. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da je do sada oko 7.000 poljoprivrednika preuzelo 45 miliona evra kratkoročnih i dugoročnih subvencionisanih kredita.

Dragin: Za tajkune nema subvencija do 2020.

26. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je u intervjuu za Ekonom:east magazin da će i u narednoj deceniji poljoprivredna politika biti usmerena isključivo na mala porodična gazdinstva, što će biti definisano Strategijom 2020.

Neće biti obustave isporuke sirovog mleka

21. avgust 2010. | broj komentara 0

Konzorcijum proizvođača sirovog mleka neće obustaviti isporuku mleka prerađivačima, kako je najavljeno za 22. avgust, potvrdio portparol Konzorcijuma Uroš Šećerov.

Osnovano Udruženje proizvođača mleka Srbije

21. avgust 2010. | broj komentara 0

Predstavnici 22 velika proizvođača mleka osnovali udruženje i najavili platformu u kojoj će predstaviti stanje i predložiti sistemska rešenja.

Poljoprivrednicima 43 miliona evra subvencionisanih kredita

20. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da je do sada oko 6.800 poljoprivrednika preuzelo 43,3 miliona evra kratkoročnih i dugoročnih subvencionisanih kredita.

Cvijanović: Problem mleka nastao zbog privatizacije

17. avgust 2010. | broj komentara 0

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović izjavio da problem nestašica mleka ne mogu rešiti ni resorno ministarstvo, ni otkupljivači jer je problem nastao privatizacijom prehrambenog sektora.

Beograd daje u zakup 7.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

14. avgust 2010. | broj komentara 0

Grad Beograd je raspisao konkurs za prikupljanje ponuda za davanje u zakup 7.183 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji.

Dragin: Nema bojazni od prekomernog izvoza žita

13. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio da u ovom trenutku nema bojazni da bi moglo da dođe do prekomernog izvoza pšenice iz Srbije, zbog rasta cena žita na svetskim berzama, čime bi mogla da se naruši domaća prehrambena sigurnost.

Proizvođači mleka će učestvovati u formiranju visine premija (VIDEO)

12. avgust 2010. | broj komentara 0

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se danas u Novom Sadu s ministrom poljoprivrede Sašom Draginom da budu uključeni u pisanje uredbi o visini premija za mleko i subvencija u stočarstvu.

PKS: Hitno doneti Zakon o hrani za životinje

12. avgust 2010. | broj komentara 0

Predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje pri Privrednoj komori Srbije Dragoslav Milisavljević rekao je danas da je proizvodnja te vrste hrane u velikoj meri ugrožena i da je neophodno što pre doneti zakon o hrani za životinje kojim bi bilo uređeno tržište u

Dragin: Srbija rame uz rame sa svetskim vinarima (VIDEO)

11. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da svojim podsticajnim merama u oblasti vinarstva i vinogradarstva Srbiju ponovo uvede u red zemalja u kojima se proizvodi kvalitetno vino, izjavio je danas ministar Saša Dragin.

Ministarstvo poljoprivrede krivi Salford za nestašicu mleka

11. avgust 2010. | broj komentara 0

Nestašica mleka na tržištu rezultat je špekulativnih radnji investicionog fonda Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara, saopštilo Ministarstvo poljoprivrede.

Rusija: Šteta od požara 15 milijardi dolara

10. avgust 2010. | broj komentara 0

Na stotine šumskih požara na zapadu Rusije izazvali štetu koja se procenjuje na 15 milijardi dolara, jedan odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje, objavio ruski poslovni dnevnik Komersant.

Galetin: Cena pšenice dostigla maksimum

10. avgust 2010. | broj komentara 0

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenicom danas trgovano po ceni od 16 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost, što je najverovatnije maksimalan iznos, pa treba da usledi stabilizovanje cene, izjavio direktor berze Žarko Galetin.

Škundrić položio kamen-temeljac za novu trafo-stanicu

10. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić položio kamen-temeljac za gradnju nove trafo-stanice u zaseoku Zekići u opštini Kosjerić, koja treba da normalizuje sanbdevanje električnom energijom u tom kraju.

Bez plaćanja zatezne kamate za poljoprivredne kredite od 2004. do 2007.

9. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da će, uvažavajući tešku ekonomsku situaciju i rast evra, osloboditi poljoprivrednike plaćanja zatezne kamate po odobrenim kreditima po uredbama iz 2004, 2005, 2006. i 2007.

Petrović: Mleka može biti dovoljno

9. avgust 2010. | broj komentara 0

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milan Petrović izjavio da u Srbiji ima više od 500.000 krava dobre genetike, što je garancija za dovoljne količine mleka na tržištu i da Ministarstvo podržava skori dogovor proizvođača i prerađivača.

Podrška po hektaru farmerske zemlje u Slovačkoj dostigla 239 evra

5. avgust 2010. | broj komentara 0

U zemljama Evropske Unije podrška po hektaru obradive poljoprivredne površine dostigla je lane prosečan iznos od približno 299 evra, dok je u Slovačkoj to bilo 239 evra, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, životne sredine i regionalnog razvoja

Dva miliona evra za pripremu EU fondova namenjenih ruralnom razvoju

5. avgust 2010. | broj komentara 0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Evropske unije počeli su danas sa realizacijom projekta vrednog dva miliona evra u cilju jačanja kapaciteta Srbije u prihvatanju EU fondova namenjenih ruralnom razvoju u predpristupnom periodu.

Bez dogovora o ceni mleka između proizvođača i prerađivača

4. avgust 2010. | broj komentara 0

Predstavnici proizvođača i prerađivača mleka u Srbiji nisu se danas u Novom Sadu dogovorili o visini osnovne cene tog proizvoda, niti su mogli da obećaju da neće biti poskupljenja mleka u prodavnicama.

Produktna berza: Pad prometa za trećinu

1. avgust 2010. | broj komentara 0

Promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu od 26. do 30. jula bio 1.964 tona robe, za trećinu manji nego sedam dana pre, objavila ta berza. Vrednost prometa bila je 37 odsto manja, 30,3 miliona dinara.

Poljoprivrednici preuzeli 39 miliona evra kredita

30. jul 2010. | broj komentara 0

Do sada je oko 6.150 poljoprivrednih proizvođača preuzelo kratkoročne i dugoročne kredite koje subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ukupnom iznosu od 39 miliona evra, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.