emg home
RSS

Tema:   Ratni zločini

Bonfilji: Euleks je nadležan za istragu Martijevih navoda

19. maj 2011. | broj komentara 0

Euleks je nadležan i sposoban da istraži navode o trgovini organima kosovskih Srba iz izveštaja Dika Martija, izjavio šef Euleksa Silvio Bonfilji i dodao da je preliminarna istraga tog slučaja u toku.

Dragan Crnogorac priznao krivicu za zločin u Srebrenici

13. maj 2011. | broj komentara 0

Optuženi Dragan Crnogorac sporazumno priznao krivicu za zločin protiv čovečnosti na području Srebrenice u julu 1995.

Većina prihvata da je i hrvatska strana činila zločine

12. maj 2011. | broj komentara 0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio da se većina suočila s činjenicom da je bilo teških zločina sa hrvatske strane tokom poslednjeg rata i u akciji Oluja 1995, ali da jedan manji krug ljudi iz različitih razloga to ne može da prihvati.

Proširenje istrage ratnog zločina u Kninu 1991.

10. maj 2011. | broj komentara 0

Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku podnelo zahtev za sprovođenje i proširenje istrage protiv osam državljana Hrvatske zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika 1991. u okružnom zatvoru Stara bolnica u Kninu.

U grobnici na fudbalskom terenu u Abidžanu nađeno 68 tela

10. maj 2011. | broj komentara 0

U masovnoj grobnici na fudbalskom terenu u Abidžanu, najvećem gradu Obale Slonovače, ima najmanje 68 ljudskih tela, utvrdili istražioci Ujedinjenih nacija, prenosi AP.

Za efikasna suđenja neophodna bezbednost svedoka

6. maj 2011. | broj komentara 0

Pomoćnica ministra pravde Jelica Pajović rekla je danas da je za omogućavanje pravičnog i efikasnog suđenja za ratne zločine neophodno garantovati bezbednost svim svedocima.

Sudija: Šešelj nije bio u zločinačkom poduhvatu

5. maj 2011. | broj komentara 1

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti ocenio je danas u Hagu da u postupku protiv Vojislava Šešelja pred Tribunalom tužilaštvo nije dokazalo da je Šešelj bio član udruženog zločinačkog poduhvata protiv nesrba koji je predvodio Slobodan Milošević.

Završena istraga o ratnom zločinu u Borovom Selu

5. maj 2011. | broj komentara 0

Istražni sudija Županijskog suda u Osijeku završio je istragu protiv petorice hrvatskih državljana zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika 2. maja 1991. u Borovom Selu, saopšteno je danas iz tog suda.

Kepiro: Sve što piše u optužnici je laž

5. maj 2011. | broj komentara 0

Šandor Kepiro, optužen da je učestvovao u ratnom zločinu tokom Novosadske racije u Drugom svetskom ratu, izjavio je danas da se ne oseća krivim i odbacio sve navode iz optužnice. Kepiro je pred sudom u Budimpešti rekao da je sve što piše u optužnici najobičnija laž.

Šešelj neće biti oslobođen

4. maj 2011. | broj komentara 3

Haški tribunal danas odbio zahtev za oslobađanje optuženog Vojislava Šešelja, ocenivši da je u nedavno okončanom dokaznom postupku Tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza za svih devet tačaka optužnice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

Jadranka Kosor negira tvrdnje o etničkom čišćenju Srba

2. maj 2011. | broj komentara 0

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Borovu da nija saglsasna s konstatacijama o etničkom čišćenju Srba u Hrvatskoj tokom rata.

Osam prijava zbog ratnih zločina u Kninu

2. maj 2011. | broj komentara 0

Hrvatska policija podnela krivične prijave protiv osam osoba zbog sumnje da su u septembru i oktobru 1991. u okružnom zatvoru Stara bolnica u Kninu počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopštila šibensko-kninska policija.

Mesić: Presuda generalima indirektna presuda Tuđmanu

2. maj 2011. | broj komentara 0

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio da je presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču indirektna presuda prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu i tadašnjem najužem državnom rukovodstvu.

Del Ponte: Mladić je u Srbiji i Vlada želi da ga uhapsi

30. april 2011. | broj komentara 0

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunal Karla del Ponte ocenila je da se haški begunac Ratko Mladić nalazi u Srbiji, jer samo tu može da uživa zaštitu koju još uvek ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama.

Povećane kazne za zločin u Banskom Kovačevcu

28. april 2011. | broj komentara 0

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu Panetu Bulatu sa 15 na 20 godina zatvora, a Radetu Vraneševiću sa 12 na 13 godina zbog ratnog zločina u mestu Banski Kovačevac u Hrvatskoj 1992. godine, saopšteno je danas iz tog suda.

Euleks: Istraga protiv Ljimaja još traje

28. april 2011. | broj komentara 0

Zamenik šefa Euleksa Endi Sparks izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da istraga u predmetu protiv Fatmira Ljimaja još nije završena.

Uhapšen osumnjičen za ratni zločin u Sanskom Mostu

28. april 2011. | broj komentara 0

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili danas na području Laktaša osumnjičenog da je u novembru 1992. u mestu Kamengrad kod Sanskog Mosta počinio ratni zločin protiv civila.

Istraga zločina nad srpskim civilima u Dvoru na Uni

27. april 2011. | broj komentara 0

Županijsko državno tužilaštvo u Sisku saopštilo je danas da je u toku kriminalistička istraga teškog ratnog zločina nad civilima u Dvoru na Uni 1995, neposredno po okončanju operacije "Oluja", ali da se još ne zna identitet počinilaca koji su tad ubili

Tužilaštvo Hrvatske: Tokom i posle Oluje 24 ratna zločina

25. april 2011. | broj komentara 0

Državno tužilaštvo Hrvatske evidentiralo da su tokom i neposredno posle akcije Oluja počinjena 24 ratna zločina, u kojima je ubijeno 156 osoba, a za te zločine procesuirano je 10 pripadnika hrvatskih vojske i policije.

Bramerc: Nisam rekao da je Oluja bila legitimna akcija oslobađanja

24. april 2011. | broj komentara 1

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dematuje da je rekao da je operacija Oluja bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, rečeno u Haškom tužilaštvu, pošto je zagrebački Vjesnik objavio kako je Bramerc na jednoj konferenciji izjavio da je Oluja

Bramerc: Oluja je bila oslobodilačka akcija

23. april 2011. | broj komentara 1

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da je operacija Oluja bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, piše danas zagrebački Vjesnik. Bramerc je, međutim, istakao da to ne znači da su u okviru te akcije biti smeli činjeni zločini.

Mesić: Presuda generalima je presuda Tuđmanu

23. april 2011. | broj komentara 0

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio da je haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zapravo presuda prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu i najužem krugu oko njega.

Vukčević: Pri kraju provere optužnica Vojnog tužilaštva

22. april 2011. | broj komentara 0

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da je pri kraju provera optužnica za ratne zločine koje je podizalo Vojno tužilaštvo.

Tadić: Nema mesta ni likovanju ni revanšizmu

22. april 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao povodom haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da je neprimeren i nedopustiv bilo kakav revanšizam kojim bi mogla biti ugrožena bezbednost Srba u Hrvatskoj i ocenio da je suočavanje s prošlošću neminovnost

Ulica i trg u Splitu dobili ime po Gotovini

22. april 2011. | broj komentara 0

Gradsko veće Splita prihvatilo predlog da po generalu Anti Gotovini, kog je Haški tribunal nepravosnažno osudio za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja, budu nazvani ulica i trg u centru tog grada.

Analize

Sudbina domaće valute

Koliko košta jak dinar

Broj 573

12. maj 2011.