emg home
RSS

Tema:   Ratni zločini

Tribunal će preispitati presudu Šljivančaninu

15. jul 2010. | broj komentara 0

Haški tribunal prihvatio zahtev odbrane bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina da vanredno preispita pravosnažnu presudu kojom je Šljivančanina osudio na 17 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima u Vukovaru 1991.

Sreten Lukić nedelju dana na privremenoj slobodi

14. jul 2010. | broj komentara 1

General MUP-a Srbije u penziji Sreten Lukić biće sutra pušten iz pritvora Haškog tribunala na privremenu slobodu kako bi u Srbiji obišao bolesnog oca, saopštio je danas sud u Hagu.

Tužilaštvo: Đorđeviću 35 godina ili doživotni zatvor

14. jul 2010. | broj komentara 0

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudija da penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića osude na 35 godina zatvora ili da mu izreknu doživotnu zatvorsku kaznu zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. Taj zahtev Tužilaštva danas je na redovnoj

Homen: Sutra razgovori sa Crnom Gorom o izručenju

14. jul 2010. | broj komentara 0

Predstavnici ministarstava pravde Srbije i Crne Gore sutra će početi razgovore o zaključenju sporazuma o izručenju svojih državljana, najavio je danas državni sekretar srpskog ministarstva Slobodan Homen.

Slovenija: General Trifunović optužen za ratni zločin

14. jul 2010. | broj komentara 0

Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova, za ratni zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.

Sud objedinio zatvorske kazne Norcu na 15 godina

14. jul 2010. | broj komentara 0

Vanraspravno veće Županijskog suda u Rijeci objedinilo je danas generalu Mirku Norcu kazne za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću i Medačkom džepu na 15 godina zatvora. Tako bi Norac u zatvoru, umesto 18, trebalo da provede 15 godina.

Norveška Kosovu izručila optuženog za ratne zločine

13. jul 2010. | broj komentara 0

Kosovski Srbin optužen za ratne zločine nad civilima u Peći 1999. izručen Kosovu iz Norveške, saopštio Euleks.

Uhapšen Srpko Pustivuk zbog ratnog zločina

13. jul 2010. | broj komentara 0

U Bijeljini danas po nalogu tužioca za ratne zločine BiH uhapšen Srpko Pustivuk, osumnjičen za ratni zločin protiv civila.

Tužilaštvo: Dokazana Đorđevićeva krivica za zločine na Kosovu

13. jul 2010. | broj komentara 0

U završnoj reči na suđenju penzionisanom generalu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vlastimiru Đorđeviću pred Haškim tribunalom Tužilaštvo danas ustvrdilo da je dokazalo Đorđevićevu krivicu za zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Euleks uhapsio osobu osumnjičenu za ratni zločin

13. jul 2010. | broj komentara 0

Euleks je u Prištini jutros uhapsio Fahredina Gašija, u okviru istrage za počinjene ratne zločine u junu 1999. godine, prenose prištinski mediji.

Tači: Tadić da se pokloni i ubijenima na Kosovu

13. jul 2010. | broj komentara 1

Premijer Kosova Hašim Tači pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da se pokloni žrtvama srpskih snaga na Kosovu 1998. i 1999, piše danas Koha ditore.

U Bratuncu obeleženo 18 godina od stradanja Srba

12. jul 2010. | broj komentara 0

Na vojničkom groblju u Bratuncu danas je održan pomen za Srbe stradale tokom rata u BiH na području Srebrenice, Bratunca i Podrinja.

JS traži deklaraciju o osudi zločina nad Srbima

12. jul 2010. | broj komentara 0

Jedinstvena Srbija (JS) traži zakazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati predlog deklaracije kojom se osuđuju zločini nad Srbima počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je danas predsenik stranke i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

Ešton i File: Pravda za žrtve, evropska budućnost za sve

11. jul 2010. | broj komentara 0

Zvaničnici Evropske unije Ketrin Ešton i Štefan File poručili su danas da žtrve masakra u Srebrenici moraju dobiti pravdu na sudu, a svi na Balkanu kroz pomirenje evropsku budućnost.

U Srebrenici obeleženo 15 godina masakra (VIDEO)

11. jul 2010. | broj komentara 0

Kolektivnom sahranom 775 identifikovanih žrtava masakra u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima završeno je danas obeležavanje 15 godina od ubistva više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine. Komemoraciji je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.

Bramerc: Hapšenje Mladića neophodno za kredibilitet EU

10. jul 2010. | broj komentara 0

Glavni tužilac Haškog tribunala Sergž Bramerc izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića "neophodno za kredibilitet Evropske unije", prenosi danas nemački dnevnik Die Welt.

Kolona sa 775 srebreničkih žrtava prošla kroz Sarajevo

9. jul 2010. | broj komentara 0

Nekoliko hiljada građana Sarajeva danas je pred zgradom Predsedništva BiH ispratilo kolonu kamiona s posmrtnim ostacima 775 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Krivična prijava FHP-a za zločine u zatvoru Dubrava

8. jul 2010. | broj komentara 0

Fond za humanitarno pravo saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv 34 funkcionera nekadašnjeg Ministarstva pravde Srbije zbog ratnog zločina nad civilima u zatvoru Dubrava, na Kosovu, 1999.

Hrvatska: Počele ekshumacije srpskih žrtava

8. jul 2010. | broj komentara 0

Nadležni organi Hrvatske počeli danas na pravoslavnom groblju u Kukunjevcima u opštini Lipik ekshumaciju 19 žrtava srpske nacionalnosti, koje su stradale 1991, saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale.

Svedok: Nema dokaza o umešanosti Ganića u napad

8. jul 2010. | broj komentara 0

Pred sudom u Londonu danas se nastavlja unakrsno ispitivanje bivšeg međunarodnog tužioca u Sarajevu Filipa Olkoka, koji je na početku rekao da bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić nije odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992,

Vukčević: Očekujem izručenje Ganića (VIDEO)

7. jul 2010. | broj komentara 0

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio danas da je zadovoljan dosadašnjim postupkom protiv nekadašnjeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu i da očekuje da će on biti izručen Srbiji.

Slavica Đukić-Dejanović: Osećam potrebu da posetim Srebrenicu

7. jul 2010. | broj komentara 0

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da oseća potrebu da poseti spomen-obeležje u Potočarima kod Srebrenice, ali da to neće učiniti ove godine jer nije uobičajeno da interese zemlje istovremeno predstavljaju predsednici države i parlamenta.

Zvaničnici Srbije i Hrvatske 11. jula u Srebrenici

6. jul 2010. | broj komentara 0

Državni vrh Srbije i Hrvatske i brojni evropski zvaničnici najavili su dolazak na obeležavanje 15. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ganić: Srbija ne bi mogla da mi pruži fer suđenje

5. jul 2010. | broj komentara 0

Nekadašnji ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić izjavio je danas u Londonu da srpske vlasti, koje traže njegovo izručenje, ne bi mogle da mu obezbede fer suđenje.

Uhapšen jedan od glavnih optuženih za genocid u Ruandi

2. jul 2010. | broj komentara 0

Jedan od glavnih optuženih za genocid u Ruandi Žan Bosko Uvinkindi uhapšen u Ugandi, saopštila danas lokalna policija.

Analize

Sudbina domaće valute

Koliko košta jak dinar

Broj 573

12. maj 2011.