emg home
RSS

Arhiva vesti

Dodik: Ostajemo u prisnim odnosima sa Srbijom (VIDEO)

27. april 2010. | 16:39 17:54

Izvor: Beta

Grad: Banjaluka

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio danas da RS ostaje u prisnim odnosima sa Srbijom i pored toga što je predsednik Boris Tadić potpisao Istanbulsku deklaraciju.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, Dodik je rekao da RS ostaje u prisnim odnosima sa Srbijom u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama, dodajući da će nastaviti da vodi politiku koju smatra dobrom za taj entitet BiH.

Premijer RS je dodao da je posle potpisivanja Istanbulske deklaracije preneo Tadiću da nije problem u regionalnoj saradnji, već u činjenici da je Haris Silajdžić zloupotrebio položaj i bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH potpisao deklaraciju. Dodik je naveo i da mu je Tadić odgovorio da nije znao za to.

Premijer RS je naglasio da ne veruje Turskoj jer je pristrasna prema bošnjačkoj strani, dodajući da je Turska već duže pokrovitelj bošnjačkih interesa u BiH, a da njena neutralnost nije dosledna, niti dokazana. Prema njegovim rečima, zvanična Ankara igra ulogu navijača za interese Bošnjaka u BiH, pokušavajući tako da instrumentalizuje i sastanak u Istanbulu.

Dodik je dalje ocenio da su u Istanbulskoj deklaraciji prisutni određeni antidejtonski stavovi i dodao da je tim dokumentom data podrška teritorijalnom integritetu BiH koji, kako je kazao, ničim nije ugrožen. "Teritorijalni integritet Srbije je ugrožen time što je Turska priznala Kosovo, a pominje se BiH, čiji teritorijalni integritet uopšte nije ugrožen", istakao je Dodik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>