emg home
RSS

Odložen štrajk upozorenja u RS, postignut dogovor o platama

10. maj 2010. | 16:13

Izvor: Beta

Grad: Banjaluka

Predsedništvo Saveza sindikata Republike Srpske (RS) i štrajkački odbor odlučili su danas da odlože jednočasovni štrajk upozorenja, najavljen za 12. maj, jer je postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru i povećanju najniže plate radnika.Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je novinarima da se prvi konkretni rezultati dogovora sa Vladom RS i Udruženjem poslodavaca moraju osetiti do kraja ovog meseca, dodajući da će odluka o štrajku biti aktivirana ako rezultati ne budu postignuti.

Prema njenim rečima, jedino je predsednik granskog sindikata tekstila, kože i obuće Danko Ružičić bio uzdržan pri donošenju ovakve odluke.

Mišićeva je navela da je od Vlade RS zatraženo da deo novca namenjenog tekstilnoj industriji preusmeri na povećanje najnižih plata u oblasti tekstila, obuće i kože, kako bi i tim radnicima najniža plata bila 370 konvertibilnih maraka (oko 185 evra) umesto 320 KM (oko 160 evra).

Prošle sedmice potpisan je novi kolektivni ugovor prema kojem će najniža plata biti 370 KM, osim radnika zaposlenih u oblasti tekstila, obuće i kože, koji bi do kraja godine trebalo da primaju najnižu platu od 320 KM.

Predsednica Saveza sindikata navela je da bi odluka o povećanju najniže plate trebalo da se odnosi na 20.000 radnika u RS.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Đelić za stvaranje zajedničkih preduzeća u regionu

    17. sep 2010.

    Bled, Tanjug

Povezani naslovi