emg home
RSS

EFSE pomaže mala i mikropreduzeća

09. jun 2010. | 13:28 16:03

Izvor: Emg.rs

Grad: Ohrid

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu, EFSE, nastaviće da podržava finansijske institucije u Jugoistočnoj Evropi čija su ciljna grupa mala i mikropreduzeća, a to je potvrđeno i ulaganjem oko 300 miliona evra u kreditne linije namenjene malim i mikropreduzećima u 2008. i 2009, rekao je danas Klaus Glaubit, predsednik borda direktora tog fonda, na godišnjoj skupštini EFSE, koja se održava u Ohridu.

Skupu prisustvuje oko 300 učesnika, uključujući predstavnike EU, evropskih razvojnih banaka, međunarodnih finansijskih institucija, privatnih investitora, banaka partnera i finansijskih eksperata.

EFSE je danas potpisao ugovore sa šest banaka iz Jugoistočne Evrope za kreditiranja malog biznisa, uključujući Komercijalnu banku Beograd, koja je dobila zajam od 20 miliona dolara namenjen refinansiranju kredita malim preduzećima.

Prethodni zajam toj banci EFSE je odobrio u maju 2009 u istom iznosu.

Među potpisnicima su i crnogorska NLB Montenegrobanka, koja je dobila kredit od pet miliona evra, Convers banka iz Jermenije, 10 miliona dolara, azerbejdžanska Bank Respublika, pet miliona dolara, Belgazprombank iz Belorusije, 30 miliona dolara, i Beloruska banka za mali biznis, 5,4 miliona evra.

Kao rezultat finansijske i ekonomske krize, dostupnost srednjeročnih i dugoročnih kredita za mala preduzeća u regionu je manja, pa su odobrene kreditne linije odgovor EFSE na taj trend, navodi se u saopštenju fonda.

Prema ranijim najavama, EFSE bi u narednih pet godina trebalo da finansijskim institucijama iz regiona plasira oko 900 miliona evra u vidu kreditnih linija za mala i mikropreduzeća i domaćinstva. Na bazi tih sredstava banke bi trebalo da odobre oko 350.000 zajmova krajnjim korisnicima, ukupne vrednosti od 2,3 milijardi evra.

Od pokretanja fonda u decembru 2005, do kraja 2009, EFSE je plasirao 684 miliona dolara kroz komercijalne banke i institucije za mikrofinansiranje u Jugoistočnoj Evropi. Partnerske institucije su krajnjim korisnicima odobrile oko 216.000 kredita za preduzeća i renoviranje u domaćinstvima, ukupno 1,1 milijardi evra.

 

Komercijalna banka finansira investicije

 

Komercijalna banka će sredstva iskoristiti za finansiranje investicija i obrtnog kapitala lokalnih mikro i malih preduzeća i individualnih preduzetnika kroz dugoročne kredite u iznosu do 100.000 evra, saopštila je ta banka.

To je drugi ovakav kredit odobren Komercijalnoj banci, a prvi je, takođe u iznosu od 20 miliona evra, odobren u maju 2009. godine.

„Kredit koji je EFSE odobrio Komercijalnoj banci prošle godine uspešno se implementira i predstavlja nam zadovoljstvo što možemo ponovo da podržimo banku. Kroz finansijski održive institucije kao što je Komercijalna banka, EFSE može da podrži razvoj malog biznisa koji predstavlja ključni elemenat za stabilan ekonomski razvoj Srbije”, rekao je predsednik Upravnog odbora EFSE-a Klaus Glaubit.

„Komercijalna banka ima izuzetno važnu ulogu u bankarskom sektoru Srbije i vidi veliki potencijal ulaganja u preduzetnike, mikro i mala preduzeća. Zato nastavak partnerstva smatramo izuzetno važnim. Ranije odobren kredit doveo je do povećanja finansiranja preduzetnika, mikro i malih preduzeća koja čine osnov srpske ekonomije. Uvereni smo da će i ovaj kredit omogućiti i unaprediti privatno preduzetništvo u Srbiji, a na korist i za dobrobit cele ekonomije,” istakao je Dragan Santovac, zamenik predesednika Izvršnog odbora Komercijalne banke.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti, Mala i srednja preduzeća

Institucije: Evropski fond za jugoistočnu Evropu

Kompanije: Komercijalna banka, NLB Montenegrobanka, Convers banka, Bank Respublika, Belgazprombank, Beloruska banka za mali biznis


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>
PON
24
UTO
25SRE
26ČET
27PET
28SUB
29NED
30

Povezani naslovi