emg home

RSS

U Rijeci osuđena grupa krijumčara kokaina iz Južne Amerike

11. jun 2010. | 18:06

Izvor: Hina

Grad: Zagreb

Na sudu u Rijeci danas je izrečena nepravosnažna presuda 16-članoj grupi za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike i njegove preprodaje u Srbiji i Hrvatskoj, a dvojica organizatora kažnjena su s ukupno 17 godina zatvora.Zatvorskim kaznama od godinu do pet i po godina kažnjeni su i ostali optuženici, među kojima i šest državljana Srbije.

Četvorica osuđenih nisu bila dostupna hrvatskom pravosuđu, a neki od njih su u zatvorima u Nemačkoj i Srbiji pa im se sudilo u odsustvu.

Interesantno je da su drogu prenosili "kuriri" tako što bi progutali kapsule s kokainom pre leta avionom u Evropu, a zatim bi ih uz pomoć laksativa izbacili nakon dolaska u Hrvatsku.

Jedan od organizatora grupe Zdenko Brkić osuđen je na devet godina zatvora, a drugi organizator Đorđe Buban na osam godina. Od ostalih osuđenih, najveće kazne dobili su Đorđe Tatalović pet i po godina, Raman Rani pet godina i Nikola Šaponja četiri i po godine zatvora.

Po četiri godine zatvora dobili su Zlatko Medić, Milan Jovačović, Slobodan Šaponja, Branko Mijušković, Danijel Jeremić i Miladin Verč, dok je Dragan Pavlović kažnjen s tri, Silvija Semenčić s dve godine i jedan mesec, a Marin Ružić s dve godine zatvora.

Mladen Buban nepravosnažno je osuđen na dve i po godine, a Ivan Mihalić na dve godine i 10 meseci.

Sud je utvrdio da su Đorđe Buban i Zdenko Brkić uložili novac u nabavku i organizaciju prenosa kokaina iz Lime u Peruu do aerodroma u Milanu, Ljubljani i Zagrebu i tako uspostavili lanac osoba koje su tu drogu preuzimale, spremale i posle preprodavale.

Hina navodi da je kokain nekoliko puta 2006. i 2007. godine prenesen u progutanim kapsulama po deset grama. Jedan "kurir" u jednom bi letu preneo do 760 grama kokaina u 70-tak kapsula koje bi uz pomoć laksativa izbacio nakon dolaska u Hrvatsku.

Buban i Brkić su osuđeni i za organizovanje i finansiranje nabavke 3,3 kilograma kokaina, koji je 2003. jedan "kurir" nosio u putnoj torbi iz Venecuele, ali je uhapšen na frankfurtskom aerodromu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi

  • Sanader odbacio krivicu i po objedinjenoj optužnici

    10. novembar 2011. 11:11 |

  • Potvrđena i druga optužnica protiv Sanadera

    07. novembar 2011. 12:11 |

  • Valentić: Sporni kredit potpisao verovatno Granić

    04. novembar 2011. 13:11 |