emg home
RSS

UniCredit grupa: U toku oporavak regiona od krize

28. jun 2010. | 15:32

Izvor: Tanjug

Ekonomisti UniCredit grupe saopštili su danas da su za zemlje centralne i istočne Evrope poboljšali prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 2,8 na 3,1 odsto, ocenjujući je u toku oporavak ovog regiona od ekonomske krize.Zemlje centralne i istočne Evrope su do sada veoma dobro "plivale" kroz finansijsku krizu, dokazujući da su široko rasprostranjena zabrinutost i skepticizam koji su preovlađivali pre godinu dana bili prenaglašeni, navedeno je u saopštenju.

Čvrstu poziciju zauzimaju Turska sa prognoziranim rastom od 5,6 odsto, Rusija sa 3,4 odsto i Slovačka sa 3,5 odsto, dok druge zemlje, kao što su Hrvatska sa minus 1,5 odsto ili Bugarska sa minus jedan odsto teže pronalaze izlaz iz recesije.

Drugim rečima, ovo je svakako oporavak u dve različite brzine ovaj za region, naveli su analitičari UniCredit grupe.

Iako će se stanje u zemljama razlikovati u narednim mesecima, nekoliko indikatora rasta vezanih za industrijsku proizvodnju i izvoz potvrđuju da su zemlje na pravom putu ka oporavku. Naročito Rusija i Estonija beleže brži napredak u poslednja tri meseca, pokazujući svoj potencijal.

Kada se uzme u obzir rastuća tražnja iz Azije i zapadne Evrope, jasno je da izvoz predstavlja osnov rasta širom regiona. Najveću korist od ovog imaju zemlje koje su najotvorenije za globalni trgovinski ciklus.

Zbog paketa štednje, koji je primenjen kao odgovor na fiskalne probleme, i zbog još uvek velike nezaposlenosti, potrošnja stanovništva je i dalje na niskom nivou i u narednom kvartalu se ne mogu očekivati promene u vezi sa tim.

Nasuprot tome, politika kreditiranja je oštrija, a rast plata manji nego u periodu pre krize, što utiče na slabe rezultate sektora koji posluju sa građanima. Domaća tražnja bi stoga trebalo da zaostaje, a izvoz da predstavlja motor oporavka i ubrzanja industrijske proizvodnje, navedeno je u saopštenju.

Ističući kao dobru vest da veliki broj zemalja sprovodi brojne infrastrukturne razvojne programe, analitičari banke kao primer navode Srbiju, koja je "u postupku sprovođenja nekoliko projekata", Poljsku i Ukrajinu, koje se pripremaju za EURO 2012.

Pominju se i Kazahstan, sa modernizacijom infrastrukture i Rusija koja se priprema za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

Ti programi utiču na povećanje nivoa građevinskih aktivnosti i pomažu da se prebrodi “mamurluk” izazvan prethodnim građevinskim bumom. Sve u svemu, region centralne i istočne Evrope ostaje veoma bitan pokretač rasta, s obzirom na njegov veliki potencijal i premda spor, ali siguran povratak poverenja nakon krize, navedeno je u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Kompanije: UniCredit grupa


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Fratini: Hrvatska u EU 2012. godine

    15. sep 2010.

    Zagreb, Beta

  • Dvodnevni Menadžment forum na Bledu

    15. sep 2010.

    Bled, Beta