emg home
RSS

Josipović: Nastaviću da doprinosim pomirenju

19. jul 2010. | 08:53 15:10

Izvor: Emg.rs, Beta

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas, drugog dana posete Srbiji, da će nastaviti da daje doprinos pomirenju u regionu.

Josipović je novinarima posle sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija rekao da je devedesetih bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo svog života. "Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam veće mogućnosti nego pre da kroz politiku radim na tome", rekao je Josipović.

Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide. "Mnogo je lakše govoriti o rešavanju problema nego ih stvarno i rešavati. Pravda i razumevanje ne dolaze lako", ocenio je Josipović.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je zadovoljna što se od juče na ulicmaa Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge i dodala da je simbolični momenat i znak novih strategija i politika u regionu.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobodi kretanja, rešavanju problema u BiH i na Kosovu, problemima povratka izbeglica, vraćanja imovine, slobodi medija i ljudskim pravima.

"Ono što mi se posebno dopalo prilikom razgovora sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem je otvorenost razgovora ali i realnost sa kojom pristupa problemima", izjavio je agenciji Beta predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić nakon susreta predstavnika NVO i hrvatskog predsednika.

"Josipović je obećao da će praksa susreta s civilnim društvom iz regiona postati normalna i ubočcajna, što je pozitivan presadan u našim dosadašnjem iskustvima", dodao je Gruhonjić i naveo da se može reći da "nevladine organizacije u regionu imaju sada svog čoveka na mestu predsednika jedne države".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović bio je veoma "neposredan u razgovoru, uostalom on je godinama radio u nevladinom sektoru", izjavio je posle razovora sa predsednikom Hrvatske član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

"Mislim da je bolja većina novinara prevladala u odnosu na one koji su prosipali zlo i huškanje, mada još uvek ima teških reči i onih koje pronalaze samo ružne strane u odnosima Srbije i Hrvatske, ali stasava jedna nova generacija novinara koja ima sasvim drugačije poglede", dodao je Bodrožić.

Josipović je danas razgovarao s predstavnicima nevladinih organizacija, u sedištu Fonda za humanitarno pravo.

Josipović je novinarima nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija iz Srbije rekao da je tokom 1990-ih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života.

On je dodao da će u svom političkom angažmanu nastaviti da pokušava da doprinese pomirenju u regionu.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Analiza AP: Jačanje radikalnog islama na Balkanu

    19. sep 2010.

    Skoplje, Beta, AP