emg home
RSS

Dodik: Slučaj Ganić nastavak stereotipa o Srbima

28. jul 2010. | 09:18

Izvor: Beta

Grad: Banjaluka

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio sinoć da je odluka britanskog suda da član ratnog predsedništva BiH Ejup Ganić ne bude izručen Srbiji nastavak realizacije stereotipa koji u svetu vladaju prema Srbima i Srbiji.

"To je realizacija stereotipa koji kaže da su srpske žrtve manje važne, da ste mogli da ih ubijate u prošlom ratu, ali za to ne odgovarate", kazao je Dodik za TV RS.

Navodeći da su neki Srbi odgovarali za manja dela u ratu i odležali desetogodišnje kazne, poput Biljane Plavšić, koja nikad nije bila u poziciji da komanduje nijednom čoveku da izvrši neki napad ili vojnu operaciju, Dodik je istakao da postoje dokazi da je Ganić komandovao napadom na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992, ali da ne postoji mogućnost da mu se sudi. "U Sarajevu, naravno, ne smeju, jer se tu može suditi samo Srbima", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, za oslobođenje Ganića u Londonu lobirali su bivši međunarodni predstavnici u BiH Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc Šiling, koji je u Sarajevu s Ganićem osnovao fakultet. "Oni su uložili svoje autoritete da ga oslobode otkako traje ta priča oko odgovornosti Ganića. Britanski sud nije relevantan da utvrđuje da li u Srbiji postoje politički uslovi za suđenje ili ne", dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbija se proglašava zemljom u kojoj su suđenja za ratne zločine politički motivisana, bez obzira na to što je u toj zemlji suđeno mnogim Srbima optuženim za ratne zločine, dok se BiH proglašava uzorom na tom planu. "BiH će, kao i sve što brzo cveta, brzo uvenuti u nemogućnosti da dokaže legitimitet onog što radi", istakao je Dodik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini, Presude

Lokacija: BiH

Ličnosti: Milorad Dodik, Biljana Plavšić, Ejup Ganić, Pedi Ešdaun, Kristijan Švarc Šiling


Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>