emg home
RSS

Kaliniću 18 meseci zatvora zbog lažnih pasoša

24. avgust 2010. | 09:30 14:22

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinjdića Sretko Kalinić osuđen danas u Zagrebu na 18 meseci zatvora zbog posedovanja lažnih hrvatskih pasoša.

Kalinić koji je u sudnicu Opštinskog krivičnog suda uveden s lancima vezanim rukama i nogama i najpre izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj od tačaka optužnice. Na to je reagovao Kalinićev advokat rekavši da se nisu tako dogovrili. Posle kratkih konsultacija sa advokatom, Kalinić je promenio iskaz i izjasnio se da je kriv.

Nepravosnažnom presudom Opštinskog krivičnog suda u Zagrebu Kalinić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 18 meseci zbog toga što je 2006. i 2009, koristeći se lažnim dokumentima, dobio dva važeća hrvatska pasoša.

Kalinić ima državljanstva Hrvatske i Srbije, a u Hrvatskoj se tereti da je krajem avgusta 2006. u zagrebačkoj policiji tražio pasoše na ime druge osobe i da je početkom 2009. na tuđe ime tražio jedan pasoš u konzulatu Hrvatske u inostranstvu.

Posle izricanja presude sud je Kaliniću ukinuo pritvor u tom slučaju, pa je na snagu stupio ekstradicioni pritvor do izručenja Srbiji. Kalinić ima pravo žalbe u roku od osam dana od prijema presude. Pošto ta presuda postane pravosnažna, Kalinić može odmah da bude izručen Srbiji.

Posle sudskog postupka i Kalinićevog pristanka da bude izručen Srbiji, prošle sedmice njegovo izručenje je odobrio ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao jedan od osuđenih za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović. Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije.

Obojica su bila u bekstvu od ubistva premijera, 12. marta 2003.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi