emg home
RSS

Porodice žrtava iz Srebrenice isterale Moriona iz Memorijalnog centra

03. septembar 2010. | 14:29

Izvor: Beta

Grad: Srebrenica

Porodice žrtava genocida u Srebrenici i preživeli iz tog masakra isterali bivšeg komandanta UNPROFOR-a, francuskog generala Filipa Moriona, iz Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice, izjavila predsednica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Morion, koji je došao u Srebrenicu dao bi se poklonio žrtvama genocida, danas je trebalo da razgovara s članicama
srebreničkih udruženja, ali je isteran sa groblja jer porodice žrtava i preživeli smatraju da je on jedan od onih koji su mogli da spreče genocid, a to nije učinio.

Predstavnici srebreničkih udruženja danas su tražili od Moriona da svedoči u nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, ali i da se svedočenju priključi drugi general UNPROFOR-a Žan Vije jer su, kako tvrde, predali Bošnjake u Potocarima u ruke pripadnika Vojske Republike Srpske.

On je u julu 1993. posetio tada opkoljenu Srebrenicu i proglasio je sigurnom zonom pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Morion je nadgledao demilitarizaciju u Srebrenici.

Morion je bio poslednji svedok Tužilaštva u slučaju protiv Slobodana Miloševića i tada je kazao da Milošević nije kontrolisao Radovana Karadžića i Ratka Mladića od sredine 1993. i da su muslimani sami izazvali napad u Srebrenici, s komandantom Armije BiH u tom gradu Naserom Orićem.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini

Lokacija: BiH

Ličnosti: Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Munira Subašić, Filip Morion, Žan Vije, Naser Orić

Institucije: Ujedinjene nacije, Vojska Republike Srpske, UNPROFOR, Majke enklava Srebrenica i Žepa


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi