emg home
RSS

Malović pozvala Crnu Goru da potpiše sporazum o izručenju (VIDEO)

10. septembar 2010. | 12:53 13:21

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović pozvala je danas predstavnike Crne Gore da potpišu sporazum sa Srbijom o izručenju državljana koji su počinili krivična dela i rekla da je datum potpisivanja tog dokumenta
isključivo stvar Crne Gore.

"Srbija je u toj situaciji jako dobro pozicionirana, želimo da sarađujemo sa svim zemljama. Jedini preduslov je da ta zemlja želi suštinsku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malovićeva novinarima u Palati Srbija.

Ona je rekla da su još u toku pregovori ekspertskih timova Srbije i Crne Gore o finalnoj verziji teksta sporazuma o izručenju.

       

Crnogorska vlada je u četvrtak usvojila dve posebne platforme, jednu za pregovore o zaključenju ugovora o pravosudnoj saradnji sa Hrvatskom i drugu, za izmenu ugovora o izručenju sa Srbijom, pri čemu je saopšteno da su polazni stavovi crnogorske i hrvatske strane o tome identični, ali da za Crnu Goru nisu prihvatljiva rešenja koje je Srbija nedavno zvanično predložila u vezi sa izručenjem državljana.

Crna Gora i Hrvatska su saglasne da međusobno izručuju samo sopstvene državljane koji su počinili krivična dela organizovanog kriminala i korupcije, dok je Srbija od Crne Gore tražila da se izručuju i osobe za manje kažnjiva krivična dela.

Radović: Uskoro sporazumi o izručenju sa Srbijom i Hrvatskom


Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović izrazio je danas u Zagrebu očekivanje da će Crna Gora sa Srbijom "vrlo brzo" doći do teksta sporazuma o izručivanju sopstvenih državljana koji se terete za organizovani kriminal i korupciju, dok će sa Hrvatskom takav sporazum uskoro biti i potpisan.

Radović koji u Zagrebu učestvuje na međunarodnom skupu o pravosuđu rekao je agenciji Beta da i u Srbiji i u Crnoj Gori postoji politička volja za potpisivanje takvog sporazuma. On je, međutim, ponovio stav Crne Gore da se "treba držati rešenja o mogućnosti izručenjasopstvenih državljana za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije".

"Srbija je tražila da se proširi spisak krivičnih dela zbog kojih može doći do izručivanja. To je stvar koju ćemo usaglasiti u pregovorima i mislim da ćemo vrlo brzo doći do teksta sporazuma", rekao je agenciji Beta Radović.

Crnogorski ministar je podsetio da Srbija i Crna Gora imaju zaključen ugovor o izručenju i da se u ovom slučaju, kako je rekao, radi samo o inovaciji ugovora kroz predviđanje rešenja o izručivanju sopstvenih državljana.

"Mi ćemo već ovog meseca imati kontakte u cilju pregovora sa Srbijom i očekujemo da ćemo vrlo brzo doći do teksta", naglasio je Radović.

Radović u Zagrebu učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Učinci članstva u Evropskoj uniji na pravosuđe", a na marginama tog sastanka razgovaraće i sa hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem.

Crnogorski ministar pravde je istakao da su pregovarački timovi Hrvatske i Crne Gore "gotovo završili posao" na usaglašavanju teksta sporazuma o izručivanju sopstevenih državljana.

"I Hrvatska i Crna Gora su na stavu da je u ovom trenutku fokus na slučajevima organizovanog kriminala i korupcije i obostrano smo izrazili spremnost da predvidimo mogućnost izručenja sopstevenih državljana za ta krivična dela. Pregovarački timovi su gotovo završili taj posao, a ta činjenica će danas biti parafirana", izjavio je Radović za agenciju Beta.

On je objasnio da će tekst ugovora biti dostavljen vladama na usvajanje, a nakon toga će ga ministri potpisati. Upitan kada se to može očekivati, Radović je odgovorio da očekuje da će to biti "vrlo brzo".

Radović je najavio da su u planu i ugovori sa Hrvatskom o međunarodnoj pravnoj pomoći - o pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, kao i o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Organizovani kriminal, Sporazum o izručenju

Ličnosti: Snežana Malović, Miraš Radović, Dražen Bošljaković


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>