emg home
RSS

Od 2030. žene u Hrvatskoj u penziju s navršenih 65 godina

01. novembar 2010. | 15:36

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

U Hrvatskoj je od danas na snazi izmenjeni Zakon o penzijskom osiguranju koji uvodi 20-ogodišnje prelazno razdoblje za izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju žena i muškaraca.Žene će tako u starosnu penziju s navršenih 65 godina odlaziti 2030. jer će se starosna granica za penzionisanje godišnje povećavati za tri meseca.

U zavisnosti od godina staža, odredbe izmenjenog zakona predviđaju i penale za raniji odlazak u penziju. Za prevremeno penzionisanje do pet godina penali će biti od devet do 20 odsto umanjenje panzije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje, zbog najavljenih izmena odredbi o prevremenom penzionisanju u prvih devet meseci ove godine u prevremenu penziju otišlo je 13.873 osobe, što je 63 odsto više nego godinu ranije.

Od danas je takođe ukinuta i viša stopa kriznog poreza od četiri odsto za one koji imaju primanja iznad 6.000 kuna (822 evra), a koji je uveden 1. avgusta 2009.

Porez po višoj stopi od četiri odsto do kraja godine zadržaće se za primanja od samostalne delatnosti iznad 6.000 kuna, jer je za tu delatnost porez uveden dva meseca kasnije.

Niža stopa kriznog poreza od dva odsto na plate i penzije od tri do šest hiljada kuna ukinuta je 1. jula ove godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Penzije

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi