emg home
RSS

EBRD: Crna Gora će imati pad BDP-a od 0,6 odsto

17. novembar 2010. | 15:43

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Crna Gora će 2010. godine imati pad bruto domaćeg proizvoda od 0,6 odsto, navodi se u danas objavljenom Izveštaju o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).Crna Gora je najbolji rezultat (povećanje sa tri na tri plus) ostvarila u privatizaciji velikih sistema, jer je prodat državni udeo u kompanijama koje se bave lučkim saobraćanjem i energetici.

Najnižu ocenu od dva minus ima za razvoj berzanskog tržišta, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ocenjuje da se Crna Gora infrastrukturno razvija ali da je za dalji razvoj potrebna podrška razvoju turizma. Za razvoj je neophodno i veće učešće privatnog sektora.

"Postizanje održivog rasta će zahtevati razvoj više privrednih grana, nastavak kreditnog rasta, poboljšanje upravljanja i uklanjanje barijera za poslovanje", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su vlasti ostvarile značajan napredak u nekoliko oblasti, posebno u liberalizaciji trgovine i razvoju finansijskog sektora.

"Zemlja je imala izvesnog uspeha u stvaranju poslovne klime i privlačenju uglednih stranih investitore. Ipak, ima još dosta da se radi, posebno su veliki izazovi u infrastrukturi i energetskom sektoru", navodi se u izveštaju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: BDP

Lokacija: Crna Gora

Institucije: EBRD


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi