emg home
RSS

Papa kritikovao komunizam

05. jun 2011. | 11:18 21:31

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Papa Benidikt XVI predvodio danas kasno poslepodne večernju službu sa oko 2.000 biskupa, sveštenika, monaha i bogoslova, a zatim se pomolio na grobu nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali. Papa večeras završio posetu Hrvatskoj.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da se u molitvi treba prisetiti Stepinca koji se, kako je rekao, zahvaljujući čvrstoj hrišćanskoj savesti znao odupreti svakom totalitarizmu, postavši u vreme nacističke i fašističke diktature braniocem Jevreja, pravoslavnih i svih progonjenih, a u doba komunizma advokatom svojih vernika, mnogih progonjenih i ubijenih sveštenika.

"Njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmerenih protiv Crkve tokom užasnog razdoblja komunističkog progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmet mučenja i sistematskog nasilja, koji su išli za tim da razore Katoličku crkvu, počevši od najvišeg mesnog autoriteta", rekao je papa.

Benedikt je posebno pozvao biskupe i sveštenstvo da se trajno zauzimaju za pomirenje među podeljenim hrišćanima i izmedju hrišćana i muslimana.

Papa je večeras završio dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

 

Papa: Širi se sekularizacija

Papa Benedikt XVI predvodio je danas svečanu misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica, na zagrebačkom hipodromu, svečanosti prisustvovao i državni vrh Hrvatske. Procenjuje se da je misi prisustvovalo 300.000 do 400.000 ljudi.

Papa je u propovedi ukazao na to da je u današnjem društvu više nego ikad potrebno postojanje uzornih hrišćanskih porodica. “Moramo na žalost ustanoviti da se, posebno u Evropi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost porodica. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu i neguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara i površnih iskustava”, ukazao je Benedikt XVI.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je vernike da ne popuštaju sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamenu za brak.

Papa koji je neke delove propovedi govorio na hrvatskom jeziku, pozdravio je i blagoslovio vernike iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Albanije i Nemačke na njihovim jezicima.

Krčki biskup Valter Župan, predsednik Veća Hrvatske biskupske konferencije, rekao je papi i vernicima da mnoštvo okupljenih svedoči da su nepovredivost života, braka i porodice bili njihovo vekovno opredjeljenje i pozvao na revidiranje zakona koji dopušta prekid trudnoće.

Svečanu misu pratili su i predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor i drugi funkcioneri Vlade i Sabora.

 

Bdenjem s mladima završen prvi dan papine posete Zagrebu

Bdenjem s mladima na Trgu bana Jelačića, gde se okupilo oko 25.000 vernika, juče završen prvi dan posete pape Benedikta XVI Hrvatskoj. Molitveno bdenje s mladima koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske, ali i susednih država, trajalo je oko sat i po.

Benedikt XVI poručio je mladim vernicima da njihovo prisustvo glavni gradski trg pretvara gotovo u hram, čiji je svod samo nebo. On je posebno istakao da u srcu svakog čoveka boravi snažna čežnja za srećom, poručivši im da ne dopuste da ih zavedu privlačna obećanja lakog uspeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine.

Njegov govor okupljeni su često pozdravljali aplauzom.

Pre bdenja, papa se u Hrvatskom narodnom kazalištu sreo sa oko 700 predstavnika hrvatskog javnog i verskog života.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Religija, Društvo

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Benedikt XVI


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi