emg home
RSS

Đukanović: Odnosi Srbije i Crne Gore nedovoljno dinamični

05. jun 2011. | 15:53

Izvor: Dnevnik

Grad: Podgorica

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocenio da su odnosi Srbije i Crne Gore na uzlaznoj putanji, ali da nedovoljno dinamično napreduju.

"Najvažnije je da uvažimo realnost i da se okrenemo budućnosti i zajedničkim ciljevima u toj budućnosti. Treba shvatiti i prihvatiti da smo sad dve države, prijateljske i susedne, koje su po mnogo čemu upućene na medjusobnu saradnju", rekao je Đukanović za Dnevnik.

On je dodao da niko razuman u Crnoj Gori neće zagovarati antisrpski stav, niti da će iko razuman u Crnoj Gori negirati da postoje bliskost dve države i dva naroda. 

Đukanović je ocenio da je realno da na jesen ove godine Crnoj Gori bude određen datum za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju i dodao da se ta država nalazi i na korak od punopravnog članstva u
NATO-u.

Đukanović se založio za dogovor Kosova i Srbije, ali se usprotivio idejama o podelama po etničkim linijama, ocenivši da su one strahovito koštale devedesetih.

On je naveo da ne razume zašto je nekome problem postojanje crnogorskog jezika, kad su iz srpskohrvatskog jezika derivirani srpski, hrvatski i bošnjački.

“Kada je reč o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, nesporno je da je crnogorsko društvo podeljeno i da je to jedna od potencijalno najeksplozivnijih podela unutar korpusa pravoslavnih vernika. Kao pametna vlast, mi moramo težiti tome da se te podele polako prevazilaze", kazao je Đukanović i ocenio da bi bilo pametno i u interesu vernika, ali i crkve, da se razmisli o integraciji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Crkva, Društvo

Lokacija: Kosovo, Crna Gora

Ličnosti: Milo Đukanović


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi