emg home

RSS

Nacionalna agencija za regionalni razvoj počela rad

05. februar 2010. | 13:47

Izvor: EMportal

Smanjenje razlika u razvijenosti opština i velikih preseljenja iz siromašnih u razvijene gradove i unapređenje infrastrukture biće glavni zadaci Nacionalne agencije za regionalni razvoj, koja je počela da radi početkom godine, rekao Goran Džafić, privremeni direktor te institucije.

"Ako se nastave velika demografska kretanja, u Beogradu će živeti šest, sedam miliona stanovnika i glavni grad će postati socijalna bomba s najvećim brojem nezaposlenih. Razlika u razvijenosti opština trenutno je 1:7“, rekao je Džafić na konferenciji za štampu.

On je istakao da broj nezaposlenih može biti smanjen samo uz povoljno poslovno okruženje koje podrazumeva kvalitetnu infrastrukturu. Budžet Agencije za 2010. biće 300 miliona dinara, a sredstva će, prema rečima privremenog direktora, biti usmerena na razvoj malih i srednjih preduzeća.

„Vlada Srbije će moći neke poslove da nam poveri i na osnovu toga da prebaci dodatni novac“, objasnio je Džafić.

Agencija će se baviti pre svega podrškom sektoru malih i srednjih preduzeća, ali i koordinacijom infrastrukturnih projekata bitnih za regionalni razvoj, koje sprovode razna ministrastva, istakao je Džafić.

Mala i srednja preduzeća i udruženja preduzetnika ove godine će moći da konkurišu za finansijska sredstva za jačanje konkurentnosti i inovativnosti, za šta je predviđen budžet od 75 miliona dinara.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj nastala je spajanjem Agencije za mala i srednja preduzeća i dela ministarstva za ekonomiju zaduženog za infrastrukturu. Džafić je objasnio da se broj zaposlenih nije povećao.

Pored Agencije, biće osnovan Nacionalni savet za regionalni razvoj, čiji će predsednik biti ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a članovi nekoliko ministara, predsednici lokalnih samouprava i direktori regionalnih agencija.

Fond za razvoj u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća odobrio je devet milijardi dinara kredita za pokretanje posla. Zahvaljujući tome, kako kaže Džafić, zaposleno je 20.000 ljudi u prehrambenom, drvno-prerađivačkom sektoru i uslugama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mala i srednja preduzeća, Regionalni razvoj

Ličnosti: Mlađan Dinkić, Goran Džafić

Institucije: Agencija za mala i srednja preduzeća, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Nacionalni savet za regionalni razvoj


Unesite tekst komentara:

<<

14. novembar - 20. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Poslata prva pošiljka preko Post Exporta

    16. novembar 2011. 11:11 |

  • Dinkić: Posle izbora treba menjati politiku i sistem

    13. novembar 2011. 16:11 |

  • Dinkić: U Titovo vreme je bilo najbolje

    10. novembar 2011. 09:11 |