emg home
RSS

Ministri policije regiona za jačanje saradnje

12. februar 2010. | 17:36

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Ministri unutrašnjih poslova regiona istakli su danas u Zagrebu da je potrebno jačanje saradnje policija u regionu u borbi protiv svih oblika kriminala, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.U zajedničkoj izjavi posle Četvrte konferencije ministara unutrašnjih poslova regiona, čelnici policija naglasili su da treba podsticati zajedničke akcije, saradnju stručnjaka, ali i razmenjivati iskustva i informacije među policijama.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka da "nema uspešne borbe protiv organizovanog kriminala bez dobre regionalne saradnje".

Naveo je da je borba protiv organizovanog kriminala, posebno u suzbijanju trgovine drogom, ključna za region budući da, kako je rekao, tzv. balkanskom rutom prođe čak 80 odsto heroina koji iz Avganistana i Pakistana dolazi na tržište zemalja zapadne Evrope.

Dačić je dodao da tzv. balkanska ruta trgovine drogom podrazumeva i učešće naših ljudi u trgovini kokainom iz Latinske Amerike ka zapadnoj Evropi i Africi.

Kao primer dobre saradnje među policijama u regionu Dačić je naveo saradnju policija Srbije i Hrvatske na rasvetljavanju ubistva suvlasnika i novinara nedeljnika Nacional Ive Pukanića.

Istakao je da nijedna država više ne želi da bude "oaza za izbegavanje pravde". Nije, međutim, odgovorio kada će biti otkriveni naručioci Pukanićevog ubistva. "To nije naša stvar, sve je to u rukama tužiteljstva i pravosuđa", dodao je Dačić.

Ministar policije Srbije rekao je da u borbi protiv organizovanog kriminala treba raditi na stvaranju pravne regulative da bi se, na primer, kako je rekao, mogli izdavati jedinstveni nalozi za hapšenje, ali i da se ne bi događalo da neko zbog pravnih prepreka izbegne odgovornost.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je saradnja u slučaju ubistva Ive Pukanića primer koji "ilustruje kakvu saradnju u regionu želimo". Istakao je da će posle ministarskog sastanka saradnja između policija još bolja.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je danas na otvaranju konferencije da je za uspešnu borbu protiv svih vrsta kriminala neophodna čvrsta i trajna saradnja policija u regionu. Istakla je da bez zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nema sigurnosti i mira u regionu.

Na konferenciji pod nazivom "Balkanska ruta-juče, danas, sutra", osim ministara policije Srbije i Hrvatske, učestvovali su i ministar unutrašnjih poslova BiH Sadik Ahmetović, Crne Gore Ivan Brajović, slovenački državni sekretar Goran Klemenčić i makedonski direktor policije Ljupčo Todorovski. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>