emg home
RSS

BAT: CEFTA negativno utiče na domaću duvansku industriju

07. april 2010. | 15:27

Izvor: Emg.rs

CEFTA sporazum je domaćoj duvanskoj industriji naneo više štete nego koristi rekao je Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije British American Tobacco.


„Prilikom privatizacije duvanskih kompanija 2003. država je akciznom politikom „zaštitila“ domaće proizvođače jer su akcize na uvozne cigarete bile više nego na one proizvedene u Srbiji. Ta akcizna politika je zbog potpisivanja CEFTA sporazuma izmenjena 1. januara 2008, dve godine pre ranije utvrđenog roka. Tada su akcize na domaće i uvozne cigarete izjednačene“, objasnio je Lazović na panel diskusiji Puna primena CEFTA sporazuma-benefiti za privredu Srbije.

S druge strane, na pojedinim tržištima u okviru CEFTA, prema njegovim rečima, domaći i strani duvanski proizvodi nisu tretirani jednako.

On je istakao da su, na primer, cigarete iz Hrvatske u poslednje tri godine povećale tržišno učešće u prodaji na teritoriji Srbije sa 8,7 odsto na 13 odsto dok ovdašnji proizvođači ne mogu da ostvare rast na tom tržištu, ni drugim tržištima, zbog raznih diskriminacija.

„U Hrvatskoj je teško doći do krajnjeg potrošača jer za naše kompanije postoje blokade u trgovinskim lancima“, rekao je on.  

Vesna Arsić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja je objasnila da konkretno u Hrvatskoj ne postoji različito oporezivanje domaćih i stranih duvanskih proizvoda već da se poreska stopa određuje na osnovu sastava proizvoda.

„U Hrvatskoj postoji jedna fabrika duvana i zato poreska politika može da bude prilagođena njoj“, rekla je ona i dodala da se radi na tome da svi proizvođači imaju jednak tretman u zemljama CEFTA.

Srđan Lazović je rekao da je prilikom ulaska multinacionalnih kompanija na ovdašnje tržište plan bio da Srbija postane proizvođački centar cigareta za ceo region, ali da se trenutno svega deset posto proizvodnje izveze.

Prema njegovim rečima, duvanske kompanije su uložile do danas milijardu evra u Srbiji. Lazović je takođe naglasio da 10 posto prihoda u budžetu dolazi upravo od duvanske industrije kroz poreze, akcize i doprinose.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: CEFTA, Duvanska industrija

Lokacija: CEFTA

Ličnosti: Vesna Arsić

Institucije: CEFTA

Kompanije: British American Tobacco


Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>