emg home

RSS

Dobit banaka u prvom kvartalu skoro sedam milijardi dinara

11. maj 2010. | 16:13

Izvor: Emg.rs

U prvom kvartalu 2010. poslovne banke u Srbiji ostvarile dobit od 6,94 milijardi dinara, oko 1,3 odsto veću nego u prvom kvartalu 2009, objavio portal Kamatica.com.

U prvom kvartalu ove godine dobit je ostvarilo 25 poslovnih banaka, a devet gubitak, dok je u istom periodu prošle godine 11 banaka ostvarilo negativan rezultat. 

Najveću dobit su ostvarile Banca Intesa, AIK banka, UniCredit banka, Komercijalna i Societe Generale banka. Tih pet banaka je ostvarilo dobit od 5,7 milijardi dinara, više od 80 odsto dobiti bankarskog sektora u Srbiji, dok su Banca Intesa i AIK banka ostvarile više od polovine dobiti bankarskog sektora.

Najveće gubitke su imale Vojvođanska banka, Credy Agricole, OTP, Alfa i Credy banka, ukupno 1,2 milijardi dinara.

Alpha banka je gubitke u poslovanju smanjila za 487 miliona dinara, što je najveća pozitivna promenu u rezultatima bankarskog sektora. 

Najveće smanjenje u rezultatima u odnosu na isti period prošle godine zabeležile su Raiffeisen, ProCredit banka i Vojvođanska banka. Raiffeisen banka je je u odnosu na prvi kvartal 2009. dobit smanjila sa 1,26 milijardi dinara na nešto više od 400 miliona dinara.

Najveće negativne stavke u bilansima uspeha banke u prvom kvartalu iskazuju po osnovu kursnih razlika, što je posledica nestabilnosti kursa dinara i evra u prva tri meseca ove godine. Druga bitna negativna stavka su rashodi nastali kao posledica neredovnih otplata kredita.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Poslovni rezultati

Kompanije: Vojvođanska banka, Komercijalna banka, OTP banka, Raiffeisen, AIK banka, Banca Intesa, UniCredit banka, Alpha bank, Procredit, Credy banka, Societe Generale banka, Credit Agricole banka


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi