emg home
RSS

UPS: Zloupotrebe u javnim nabavkama veliki problem preduzeća

12. maj 2010. | 16:23

Izvor: Beta

Zloupotrebe i korupcija u javnim nabavkama među najvećim su problemima preduzeća u Srbiji, rezultat je ankete koju je danas objavila Unija poslodavaca Srbije.

Predstavnik Unije Dragoljub Rajić izjavio je na konferenciji za novinare da anketa na uzorku od 9.872 preduzeća pokazuje da je taj problem peti po redu, nakon nelikvidnosti, visokih opterećenja poslovanja, prezaduženosti kod banaka i nemogućnosti naplate potraživanja.

"Prošle godine Uniji poslodavaca Srbije obratila su se 132 preduzeća koja su imala probleme u javnim nabavkama, a ukupan broj nabavki koje su bile sporne iznose oko 200 miliona evra", rekao je Rajić.

Kako je rekao, u 60 od 132 slučaja preduzećima su "lica koja učestvuju u postupku raspisivanja tendera tražila da povećaju cene od 12 od 55 odsto od one cene koju su bila spremna da ponude".

U preostala 72 slučaja nije bilo takvih problema, rekao je Rajić, ali su se pojavile brojne neregularnosti u postupku, kršenje uslova konkursa i Zakona o javnim nabavkama.

Na konferenciji za novinare svoj problem u učešću na javnim nabavkama iznelo je preduzeće za proizvodnju netkanog tekstila M-Prointeks iz Mladenovca.

Direktor te firme Dušan Korunoski ukazao je na probleme tog preduzeća na tenderu za izolaciju pepelišta Ćirkovac u Termoelektrani i kopovima "Kostolac".

Korunoski je naveo da su do sada raspisana tri tendera za taj posao i da je kompanija M-Prointeks, koja je jedini domaći proizvodjač bentonitne hidroizolacije, na svakom tenderu ponudila najpovoljniju cenu.

On je naveo da je ponuda te firme dva puta proglašena najpovoljnijom, ali da ih je Komisija za zaštitu prava pri Upravi za javne nabavke poništila te tendere.

Kako je rekao, na poslednjem tenderu, pre mesec dana, posao je dobila optičarska radnja Optikus iz Beograda, iako je ponuda M-Prointeksa bila 10 odsto jeftinija.

On je rekao sumnja u regularnost tog posla i da tenderska komisija nije dovoljno proverila dokumentaciju i najavio podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava.

Korunoski je naveo da M-Prointeks od države traži ravnopravne uslove takmičenja i dodao da će zbog gubitka ovog posla ta firma morati da otpusti 50 radnika.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Javne nabavke

Lokacija: Mladenovac, Beograd

Ličnosti: Dragoljub Rajić, Dušan Korunoski

Institucije: Uprava za javne nabavke, Unija poslodavaca Srbije

Kompanije: M-Prointeks


Unesite tekst komentara:

20. maj 2010. 10:14:29

| BUBLICKI

0

NISTA NEOBICNO DA POSTOJI KORUPCIJA U JAVNIM NABAVKAMA.
NO KADA SU U PITANJU JAVNE NABAVKE POGLEDAJTE SAMO VEST O FIRMI SAGEM U KOJOJ SE KAZE DA JE GRAD I DRZAVA (CITAJ MINISTAR GOSPODIN DJELIC) ISPUNILA SVOJE OBAVEZE JOS DA SE RASPISE TENDER I SAGEM CE OTVORITI FABRIKU ???? !!!
OVO JE KLASICNI PRITISAK AKO MI NE DATE POSAO NEMA RADNIH MESTA, A AKO MI DATE POSAO JA CU DIKTIRATI USLOVE JER TREBATE RADNA MESTA I TD.
DOK SAGEM UCENJUJE DOMACA PREDUZECA ZA PROIZVODNJU EL.BROJILA PROPADAJU.
DOKLE ????

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • Uhapšeni direktori Železnica Srbije zbog zloupotrebe

  16. sep 2010.

  Emg.rs

 • File: Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

  16. sep 2010.

  Beta

 • Danas Memorandum o pravosudnoj saradnji Srbije i Španije

  16. sep 2010.

  Madrid, Beta

 • Stejt department: Viša kazna bila bi prikladnija

  16. sep 2010.

  Vašington, Beta

Povezani naslovi