emg home
RSS

Privrednici traže osnivanje razvojne banke

18. maj 2010. | 15:02

Izvor: Emg.rs

Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine, dosadašnje Metals banke, iz Novog Sada, Srđan Petrović je rekao da je srpskoj privredi potrebna razvojna banka koja će biti drugačija od poslovnih banka, koje su spremne da kreditiraju samo dobre klijente.

Na okruglom stolu o potrebama Srbije za razvojnom bankom, koji je organizovala Privredna komora Srbije, privrednici su se saglasili da je prednost razvojne u odnosu na komercijalne banke u povoljnijim kreditima koji podstiču privredni razvoj.

Ako bi razvojna banka bila formirana s ciljem da bolje upravlja državnim parama, onda bi taj projekat imao smisla, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković .

"Ja bih u taj projekat ušao oprezno i s mnogo straha. Strogo bi trebalo ograničiti polje delatnosti jer je mnogo slučajeva gde su takve banke sa širokim poljem delatnosti propadale. U početku bi u fokusu nacionalne razvojne banke trebalo da bude infrstruktura, dodatno mala i srednja preduzeća, i ništa više. To bi se finansiralo isključivo državnim parama”, rekao je Živković i dodao da bi potom, ako bi se uspešno prošla ta faza, trebalo koristiti donacije i ostale nekomercijalne izvore finansiranja, a tek u trećoj fazi ta banka bi trebalo samostalno da izađe na tržište.

Branimir Berković, izvršni direktor Hrvatske banke za obnovu i razvoj, rekao je da je i ta razvojna banka, osnovana 1992, počela tako što je raspolagala samo državnim novcem, a tek 1996. počela s međunarodnim zaduživanjem, da bi danas imala milijardu evra aktive.

Prema rečima Berkovića, HBOR je dosad odobrio 26.000 kredita vrednih 6,7 milijardi evra, a više od 70 odsto kredita koje dodeljuje namenjeno je kreditiranju izvoza.

"Preporučujem i razvojnoj banci koja bi bila osnovana u Srbiji da sredstva pozajmljuje od međunarodnih finansijskih institucija, poput Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Nemačke razvojne banke, jer su njihova sredstva najjeftinija, ali su te institucije i najzahtevnije kad dođe do izveštavanja za šta se i kako novac trošio", rekao je Berković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Krediti, Banke

Ličnosti: Metals banka, Boško Živković, Srđan Petrović, Branimir Berković

Kompanije: Metals banka, Razvojna banka Vojvodine, Hrvatska banke za obnovu i razvoj


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Dinkić: Kriza je prošla

    22. sep 2010.

    Paraćin, Tanjug