emg home
RSS

Petković: Banje da se specijalizuju

18. maj 2010. | 16:15

Izvor: Emg.rs

Banje treba da se opredele za određen turistički proizvod, da li će pružati usluge lečenja, rehabilitacije ili rekreacije, što će investitorima olakšati da se odluče za ulaganja, a banjama pomoći da prevaziđu probleme, izjavio danas državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković.

On je na otvaranju Drugog kongresa banja s međunarodnim učešćem u Vrnjačkoj Banji kazao da Srbija ima dosta banja i da su potrebne konkurentske, a ne komparativne prednosti. "Što pre treba doneti odluke o promenama u banjskom turizmu jer postoji interesovanje za grinfild-investicije", rekao je Petković.

Kao dobar primer on je ukazao na privatizaciju banje Gornja Trepča, koja je obavezivala na ulaganja od 6,2 miliona, ali je uloženo skoro 20 puta više. "To nam pokazuje da je moguće i isplativo ulagati u banje", kazao je Petković.

Kao osnovni problemi u banjskom turizmu konstatovani su nedostatak profilisanog turističkog proizvoda, zakonske regulative, loša privatizacija, nerazvijena saradnja vlasnika smeštajnih kapaciteta i agencija, nedostatak podrške Ministarstva finansija, nedostatak grinfild-investicija i loša infrastruktura.

Dejan Stanojević, predsednik Udruženja banja Srbije, rekao je da je pored zdravstvenog, budućnost u velnes i spa-turizmu.

Prema njegovim rečima, poseta banjama beleži pad, ali je Vrnjačka banja prošle godine imala rast prihoda od četiri odsto.

Na kongresu je ukazano da je potrebno strategiju razvoja turizma u Srbiji proširiti strategijom razvoja banja.

Branko Krivokapić iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije kazao je da je banjski turizam u Srbiji ostao sa strane. "Ugasili smo nešto čim možemo da se dičimo i gde imamo komparativne prednosti", rekao je on dodajući da je potrebno akcenat staviti na velnes-turizam.

Radisav Stanković, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta, ukazao je na to da samo petina domaćih turista preko agencijama posećuje banje, što treba promeniti.

Udruženje banja Srbije je povodom 40. godišnjice dodelilo priznanja insitucijama i organizacijama koje su najbolje sarađivale s tim udruženjem.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Turizam

Ličnosti: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Goran Petković, Dejan Stanojević, Branko Krivokapić, Radisav Stanković

Institucije: Ministarstvo finansija Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Udruženje banja Srbije, Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Yuta

Kompanije: Banja Gornja Trepča


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Pala prosečna plata

  24. sep 2010.

  Emg.rs

 • Srbija i BiH potpisale Sporazum o policijskoj saradnji

  24. sep 2010.

  Beta

 • Forum Vivaldi: Kompanije prestale da se bave ljudima

  24. sep 2010.

  Drvengrad, Emg.rs

 • Konferencija o softverima 8. oktobra

  24. sep 2010.

  Emg.rs

Povezani naslovi