emg home
RSS

Dačić: Očekujemo pomoć prijateljskih zemalja

20. maj 2010. | 18:19

Izvor: Beta

Grad: Sofija

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Sofiji da Srbija očekuje da prijateljske zemlje podele svoja iskustva u procesu evrointegracija s njom, prenela je bugarska agencija Fokus.Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka s bugarskim ministrom unutrašnjih poslova Cvetanom Cvetanovim zahvalio Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije.

"Očekujemo da sve prijateljske zemlje podele s nama iskustva iz evrointegracija", rekao je Dačić.

Cvetanov je rekao da je Bugarska "Srbiju oduvek smatrala delom EU".

"Želeo bih da zahvalim bugarskoj vladi na podršci u procesu evrointegracija, posebno u delu povezanom s libralizacijom viza", rekao je Dacić i dodao da je zajednički cilj da se običnim ljudima uprosti i olakša prelaženje granice s Bugarskom, dok bi istovremeno bila uvedena stroža kontrola kad je reč o kriminalcima.

Dačić je rekao da se Srbija nada da će uskoro odluka o liberalizacija viznog režima biti trajna.

Dačić i Cvetanov su razgovarali o mogućnosti da se privremeni sporazum o prelasku granice preobrazi u trajni sprazum, prenela je agencija Fokus.

Dačić je rekao da je produžena mogućnost da građani zemalja EU prelaze granicu Srbije samo s ličnim kartama zbog mnogih otkazanih letova širom Evrope, prenela je agencija Fokus.

Bugarska i Srbija su potpisale sporazum o saradnji policija, kojim je zamenjen memorandum iz 2003, i koji omogućava osnivanje zajedničkih jedinica u pograničnim oblastima i poboljšanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja droge, pranja novca, kao i razmenu informacija u realnom vremenu.

Dačić je rekao da Bugarska i Srbija imaju zajednički problem kriminala budući da u obe zemlje postoje regionalne i međunarodne kriminalne grupe, kao i da se obe zemlje nalaze na ruti krijumčarenja heroina, ali i da kriminalne grupe od nedavno prelaze na trgovinu kokainom i da su ušle na tržište Latinske Amerike.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi