emg home
RSS

Ignjatović: Sud će odlucivati o zahtevu Mladićeve porodice

25. maj 2010. | 10:00 21:21

Izvor: B92, "Večernje novosti"

Direktor Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio da je na sudu da odluči da li su ispunjeni uslovi da haški begunac Ratko Mladić bude proglašen mrtvim, kako su to tražili članovi Madićeve porodice i advokati.

"Sud će morati da odlučuje o zahtevu. Zahtev stoji na raspolaganju porodici i oni imaju pravo da to podnesu, ali će sud morati da uzme sve okolnosti tog slučaja u obzir i vidi da li su ispunjeni uslovi Zakona o vanparničnom postupku da bi se neko ko je navodno nestao bio proglašen umrlim", kazao je Ignjatović za B92.

On je kazao da je proglašenje nestalog za umrlog pravna fikcija jer se ni za koga ko se proglašva za umrlog ne zna da li je zaista umro. "On se dao u beg. Kad bi se begunci od pravde tako lako sklanjali sa potraga neko bi danas-sutra okrivljene za organizovani kriminal počeo da proglašava mrtvim", kazao je Ignjatović.

On je ocenio da se nagađanja spekulacije o tome da li je Mladić živ mogu rešiti ili tako što će biti nađeni dokaz da je on nepobitno mrtav, odnosno da se nađu ostaci i da se DNK-analizom utvrdi da je reč o njemu i u tom slučaju bi postupak bio obustavljen.

"S druge strane, tu je njegovo lociranje i njegovo hapšenje. U interesu Srbije je da se to dogodi jer je to jedini način. Ako bi, hipotetički, naš sud doneo odluku da Mladić bude proglašen mrtvim, a pošto se postupak ne vodi pred našim sudom i da je nalog za hapšenje izdao Haški tribunal, Tribunal bi odlučivao o tome da li je zadovoljan takvom odlukom", kazao je Ignjatović.

Sudija Gordana Vuković, portparolka Prvog osnovnog suda, izjavila je da za umrlu može da se oglasi i osoba koja je nestala u brodolomu, saobraćajnoj nesreći, požaru, poplavi ili u nekoj drugoj neposrednoj smrtnoj opasnosti, a o čijem životu nije bilo nikakvih vesti šest meseci od prestanka opasnosti. Uslov da se osoba proglasi nestalom tokom rata je da o njoj nije bilo nikakvih vesti godinu dana od prestanka neprijateljstava.

Prema pisanju Večernjih novosti, Mladićeva porodica okončava dogovore sa svojim advokatima, koji će do kraja meseca podneti Prvom osnovnom sudu u Beogradu zahtev da on bude proglašen mrtvim, potvrdio je zastupnik Mladićevih, beogradski advokat Miloš Šaljić.

On je objasnio da se procedura za proglašenje nestale osobe umrlom pokreće na inicijativu onog ko ima neki pravni interes, a u ovom slučaju to je Mladićeva porodica. "Ona će povući taj potez ne samo zbog imovine i zamrznute penzije, već i zbog svakodnevnih proganjanja kojima je izložena", kaže Šaljić.

Advokat dodaje da se prema Zakonu o vanparničnom postupku preko suda može pokrenuti ta procedura ako je nestali stariji od 70 godina i ako o njemu nema pouzdanih podataka više od pet godina. U tom slučaju nije potrebno ništa dokazivati, procedura je vrlo jednostavna. Međutim, pošto Mladić ima 68 godina, prema mišljenju Šaljića, potrebno je dokazati da postoje okolnosti koje utvrđuju da je general mrtav ili da je nestao pod takvim okolnostima zbog kojih je verovatno da više nije u životu.

"U krivičnom postupku smo mogli smo da čujemo da ga je neko poslednji put video pre sedam godina. Bio je to njegov kuvar iz RS, koji ga je video u februaru 2003, dok je bio u vojnim objektima u Stragarima i na Divčibarama. Od tada ga niko nije video, sve su bila nagađanja. Pošto je prošlo sedam godina i s obzirom na uslove pod kojima bi mogao da živi i imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, koje je bilo narušeno još pre 10 godina, objektivno se nameće zaključak da čovek više nije živ", kaže Šaljić.

Mladić je 2000. i 2001. imao teških stomačnih problema, zbog kojih je lečen na VMA, i većih problema sa srcem, zbog čega porodica sumnja da je u uslovima u kojima je živeo mogao da preživi.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, kaže da je takav zahtev porodice ruganje državi i da ni na koji način ne bi mogao da utiče na nastavak potrage za njim.

"To u životu nisam video. Na hiljade ljudi je nestalo u ratovima, ali niko od članova njihovih porodica nije tražio od suda da se oni proglase umrlim, iako je mnogo više godina prošlo od njihovog nestanka i znatno je veća mogućnost da više nisu živi. Mladićeva porodica najavljuje takav zahtev baš zato što znaju da je on živ. Nećemo se obazirati na to ruganje institucijama Srbije i nastavićemo potragu istim intenzitetom", rekao je Ljajić.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da se Akcioni plan sprovodi i dalje, bez obzira na izjave advokata ili članova porodice. "Takve priče ne utiču na naš cilj, a to je nalaženje Mladića", rekao je on.

Olga Kavran, portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, kaže da ne može ništa da govori unapred jer je sve još na nivou nagađanja, a portparolka Sekretarijata i Veća Tribunala Nerma Jelačić je dodala da je Mladić na listi optuženika i da će biti nastavljena potraga za njim.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>

Povezani naslovi