emg home

RSS

Kurti: Ne priznajem sud Euleksa

14. jun 2010. | 17:36

Izvor: Beta

Grad: Priština

Lider Pokreta Samoopredelenje Aljbin Kurti kome se sudi u Prištini, izjavio je danas, na početku suđenja da ne priznaje sud Euleksa i da je optužnica protiv njega politička.Sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojim predsedava međunarodni sudija Ferdinando de Mongota, počelo je danas suđenje Kurtiju, iako je ono najpre bilo određeno za 21. jun. Predsedavajući sudskog veća rekao je da suđenje počinje danas kako ne bi produžio pritvor optuženom Kurtiju.

Suđenje je ranije odlagano devet puta jer je Kurti odbijao da se pojavi u sudu, a policija nije uspevala da ga pronađe i privede. Optuženi je uhapšen u subotu uveče.

Na početku suđenja Kurti je odbio da odgovara na pitanja sudskog veća ističući da ne priznaje sudsko veće Euleksa, ali je kasnije ipak obrazložio zašto se nije odazvao pozivu suda.

"Nisam se pojavio na ročištima, jer ja ne priznajem Euleks i jer je ovo politički motivisan proces. Ponovni pocetak vođenja slučaja je potvrdio da je Euleks nedemokratska vlast i da je ovo nepravično sudsko veće", rekao je optuženi za učešće u neredima u Prištini kada su poginula dva čoveka, a povređeno njih 80.

Kurti je dodao da bi prihvatio poziv za suđenje od sudskog veća koje bi činile domaće sudije i na Kosovu koje bi bilo "oslobođeno od međunarodne vladavine".

Tužilac Alji Redža koji zastupa optužnicu u ime Specijalnog tužilaštva, rekao je da je tužilaštvo povuklo još jednu tačku optužnice, tako da se Kurtiju sada sudi samo za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Pred sudskim većem je danas počelo saslušanje svedoka optužbe.

U saopštenju za medije Pokret Samoopredeljenje je hapšenje i suđenje Kurtija ocenio kao posledicu straha aktuelne vlasti od "pokreta koji je odlučio da učestvuje na izborima sledeće godine".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Suđenja

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Aljbin Kurti

Institucije: Euleks


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Tužilaštvo: Svedok odustaje zbog smrti Zogaja

    29. septembar 2011. 10:09 |

  • Predlog EU o zajedničkom nadzoru carinskih prelaza na Kosovu

    09. novembar 2011. 15:11 |

  • Srbi kod Zupča nisu hteli da propuste Euleks

    31. oktobar 2011. 17:10 |