emg home

RSS

Apelacioni sud potvrdio presudu trojici Škorpiona

15. jun 2010. | 10:27

Izvor: Beta

Apelacioni sud u Beogradu je danas saopštio da je potvrdio kazne trojici nekadašnjih pripadnika jedinice MUP-a Srbije "Škorpioni" za ratni zločin u Podujevu, na Kosovu 1999. godine, dok je za četvrtog okrivljenog predmet vraćen na ponovno suđenje.Veće za ratne zločine Apelacionog suda, kojim je predsedavao sudija Siniša Važić potvrdilo je presudu nekadašnjeg Posebnog odeljenja Okružnog suda kojom su Dragan Medić i Dragan Borojević osuđeni na 20 godina, a Miodrag Šolaja na 15 godina zatvora.

Presuda ŽeljkU Đukiću koji je bio osuđen na 20 godina, ukinuta je, predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Đukiću je produžen pritvor.

Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag ŠOlaja osuđeni su juna prošle godine zbog ratnog zločina nad civilima u Podujevu 28. marta 1999. godine.

Oni su, prema presudi, po dolasku u to mesto i razmeštanju jedinice po kućama, u dvorištu kuće porodice Gaši ispalili više hitaca u grupu od 19 žena i dece, žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili 14 osoba, među kojima sedmoro dece.

S teškim ranama je preživelo petoro dece iz porodice Bogujevci koja su svedočcila na suđenju - Saranda, koja je tada imala 14 godina, Fatos (13), Jehona (11), devetogodišnja Lirije i šestogodišnji Genc.

Komanda MUP-a u Podujevu je odmah pošto je saznala za zločin, vratila pripadnike jedinice "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno i potpuno uvtrdio činjenično stanje i primenio krivični zakon i pravilno, imajući u vidu težinu dela, osudio Medića i Borojevića na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora.

Okrivljeni Šolaja koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik osuđen je na 15 godina.

Apelacioni sud je utvrdio da je u odnosu na Đukića prvostepeni sud povredio postupak jer je presuda zasnovana samo na iskazu zaštićenog svedoka, što je suprotno odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo je presudu pripadnicima jedinice "Škorioni" 18. juna 2009.

Suđenje četvorici pripadnika "Škorpiona" trajalo je od septembra 2008. do juna 2009. godine i tokom 33 dana saslušano je 29 svedoka, među njima zaštićeni svedok pod pseudonimom P1 i sedam oštećenih.

Obavljeno je i veštačenje Miodraga Šolaje jer je u vreme izvršenja zločina bio mlađa punoletna osoba.

Za zločin u Podujevu pripadnik te jedinice Saša Cvjetan je 2005. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Ljimaj i ostali se izjasnili da nisu krivi

    12. novembar 2011. 14:11 |

  • Treća optužnica protiv Mladića, dodat zločin u Bišini

    20. oktobar 2011. 15:10 |

  • Vukčević: Ubice su pobedile svedoke

    01. oktobar 2011. 14:10 |