emg home
RSS

NDNV: Država neće da se odrekne pogubnog uticaja na medije

25. jun 2010. | 09:12

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je afera sa medijskim koncernom  WAZ pokazala da država nema nameru da se odrekne drastičnog i pogubnog uticaja na medije u Srbiji, a da se mediji često ponašaju kao oruđe u rukama političkih i drugih elita."Kako god procenili poslovanje WAZ-a na ovim prostorima, o čemu treba da se brinu nadležni organi a ne političari, jasno je da je država, kao i cela politička klasa, duboko upetljana u medijsku sferu na neprimeren način. Kao što je jasno da se i medijski akteri ponašaju u skladu za uzusima i okvirima koje postavlja država", navodi se u saopštenju NDNV-a.

NDNV je ponovio raniji stav da je medijska legislativa u Srbiji loša i neprimerena vremenu u kojem živimo, da su neki drugi zakoni u suprotnosti sa medijskim, da država ništa nije uradila sa "piratskim emiterima", da je privatizacija medija ostavila katastrofalne posledice i da je zakon o medijskoj koncentraciji namerno stavljen ad akta.

"Sve to govori da državni organi ne žele da urede medijsko tržište, odnosno stvore uslove za nesmetan i profesionalan rad medija, kao i da medije koje nisu beogradski uopšte i ne primećuje", navodi se u saopštenju.

Prema oceni NDNV-a, afera WAZ verovatno govori i o nameri državnih organa da obesmisle privatizaciju medijskog sektora i da ćemo najverovatnije prisustovati njegovoj ponovnoj etatizaciji.

"Jasno je da je u ovoj situaciji potrebno spasavati što se spasiti može, ali hoćemo jasno da znamo ko je kriv za užasnu situaciju u kojoj se nalaze pojedini mediji, kao i da znamo šta država planira sa njima u budućnosti, a da to ne bude samo prazno obećanje i mrtvo slovo na papiru", piše u saopštenju.

NDNV je zatražio i da nadležni organi, pre svega pravosuđe, ispitaju sve činjenice u vezi sa ovom aferom, a posebno načine privatizacije "Večernjih novosti" i ulogu svih aktera u njoj. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • File: Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

    16. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi