emg home
RSS

Arhiva vesti

Dnevnik holding podnosi tužbu protiv WAZ-a

25. jun 2010. | 15:23 16:36

Izvor: Emg.rs

Grad: Novi Sad

Skupština akcionara Dnevnik holdinga donela je danas odluku da se protiv medijskog koncerna WAZ podnese tužba jer nije ispunio obaveze iz osnivačkog ugovora u zajedničkom preduzeću Dnevnik Vojvodina pres (DVP) u iznosu od oko šest miliona evra.

Predsednik Upravnog odbora Zlatimir Momirov rekao je agenciji Beta da je Skupština akcionara prihvatila i predlog Upravnog odbora da se pred nadležnim sudom pokrene stečajni postupak zbog preteće nesposobnosti plaćanja prispelih obaveza DVP-a prema poveriocima.

Prema njegovim rečima, Skupština akcionara odlučila je i da se pokrene postupak za regulisanje osnivačkih prava u listu Dnevnik, jer je DVP upisan kao osnivač tog dnevnog lista.

"Svi naši predlozi Skupštini akcionara upućeni su zbog spašavanja dnevnog lista Dnevnik, najstarijeg dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, kako bismo onemogućili prestanak njegovog izlaženja, jer u novonastaloj situaciji to realno preti", rekao je Momirov i dodao da je to i stav Skupštine Vojvodine, kao osnivača Dnevnik holdinga.

Upravni odbor analizirao je početkom nedelje ispunjenje ugovornih obaveza VAC-a prilikom osnivanja DVP-a 2003. godine, koje se odnose na izgradnju nove štamparije, kupovinu novih mašina, preuzimanje između 80 i 100 radnika holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih.

Prema rečima Momirova, ukoliko se na sudu utvrdi da obaveze nisu ispunjene, to bi značilo da WAZ ne raspolaže sa 55 odsto udela u vlasništvu, jer se obavezao da će steći pravo na pomenuti vlasnički udeo samo ako ispuni sve obaveze.

U holdingu smatraju i da WAZ u ovom trenutku nema pravo da uđe u pregovore sa trećim licem o preuzimanju 55 odsto udela u DVP-u, jer u ugovoru stoji da Dnevnik holding kao nesporni vlasnik 45 odsto akcija ima pravo preče kupovine.

Medijski koncern WAZ najavio je sredinom prošle nedelje da će napustiti tržište Srbije.

Pored vlasničkog udela u preduzeću DVP-u, WAZ poseduje i vlasnički udeo u begradskoj Politici.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Strane investicije, Tužba

Ličnosti: Zlatimir Momirov

Kompanije: Dnevnik holding, WAZ, Dnevnik Vojvodina pres


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>

Povezani naslovi