emg home
RSS

Arhiva vesti

PRESSEK

Grej: Srbija treba da počne ozbiljne reforme

26. jun 2010. | 10:36

Izvor: "Novosti"

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej kome se za nekoliko dana završava mandat, rekao je da vrlo važno da Srbija započne ozbiljnije reforme u ovim oblastima.Grej je za Večernje novosti rekao da je Srbija danas jasno okrenuta ka EU integraciji i da promene pokrenute.

"Nekada se brinem zbog nedovoljne implementacije promena. Osmisle se odlične strategije, ali se kasnije ne primene. Zabrinut sam u kojoj meri će Komisija za zaštitu konkurencije moći da sprovede sve ono što joj omogućava novi Zakon o konkurenciji, i da li će se sudovi snaći u primeni Zakona o stečaju", rekao je Grej.

On je naveo da mu se "čini da možda ima previše fragmentarnosti u primeni zakona koji su doneti i koji u potpunosti treba da se primenjuju".

"Mislimo da je vrlo važno da Srbija započne ozbiljnije reforme u ovim oblastima. Povučeni su dobri potezi kojima su ovdašnje vlasti odgovorile na udar svetske krize. Zamrznute su plate i penzije, ali to su kratkoročne mere. Dugoročno se moraju sprovesti strukturne reforme", rekao je Grej.

Grej je kazao da je, prema četvorogodišnjem planu, Svetska banka za projekte u Srbiji izdvojila 900 miliona dolara, za period od jula 2007. do juna 2011.

"Od tog novca, za razne projekte već je odobreno oko 700 miliona dolara. Očekujemo, jer je Vlada Srbije to već najavila, da preostalih 200 miliona dolara bude namenjeno budžetskoj podršci i to kroz dva projekta. Prvi zajam odobriće se za poboljšanje efikasnosti javnost sektora, a drugi za poboljšanje poslovne klime", rekao je on.

Grej je dodao da se neće praviti nikakvi novi dogovori do juna 2011, ali će se, nakon tog roka, pripremiti novi plan kredita u kojem će, kako je rekao, svakako biti sredstava za infrastrukturu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Ličnosti: Sajmon Grej


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>
  • Tadić i Dodik danas u Užicu i Višegradu

    28. avg 2010.

    Emg.rs

Povezani naslovi