emg home
RSS

Arhiva vesti

Srbija domaćin Parlamentarne skupštine Mediterana

26. jun 2010. | 16:40

Izvor: Beta

Skupština Srbije bila je domaćin petog sastanka Parlamentarne skupštine Mediterana (PSM) tokom kojeg je diskutovano o zajedničkim problemima u regionu kao što su svetska ekonomske kriza i borba protiv terorizma.Na sastanku koji je počeo 24. juna i završava se sutra razmatrane su teme trgovine ljudima, o odlagalju toksičnog otpada u regionu Mediterana, energetike, zaštite životne sredine, problemi interno raseljenih osoba, jednakost među polovima, kao i pitanja međukulturnog i međuverskog odnosa između naroda u regionu.

Učesnike skupa je na početku prvog radnog dana pozdravio potpredsednik PSM Abdelkader Fedala koji je u pozdravnom govoru predstavio dosadšnje rezultate rada te institucije.

Fedala je izrazio nadu da će po zavrÅ¡etku beogradskog sastanka biti integrisane i završene diskusije koje su započete poslednjih meseci, kao i da će biti pripremljena dobra platforma za razvoj regiona, a sve u cilju razvoja poboljšanja kvaliteta života ljudi u oblasti Mediterana.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović istakla je da nastanak PSM na najbolji način svedoči o suštini parlamentarne demokratije i dodala da je akcenat Srbije na pitanju izbeglih i raseljenih lica, njihovih prava, statusa i sudbina.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić upoznao je prisutne da je Srbija sa oko 86.000 izbeglica i 210.000 interno raseljenih jedna od pet država na svetu sa trajnim izbeglištvom i jedina u Evropi a da će u narednom periodu od 100.000 do 150.000 osoba biti vraćeno po osnovu readmisije iz 29 evropskih zemalja.

Šef delegacije Srbije pri PSM, narodna poslanica Maja Laušević, pokrenula je inicijativu da se tokom naredne godine ta organizacija bavi i pitanjem izbeglih lica u oblasti Severnog Mediterana, što je i prihvaćeno.

PSM okuplja 25 zemalja članica regiona - Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Egipat, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Jordan, Liban, Libija, Malta, Monako, Crna Gora, Maroko, Palestina, Portugal, Srbija, Slovenija, Sirija, Makedonija, Tunis i Turska, a pridruženi članovi i posmatrači su Magreb, Rumunija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
 • Kongresmeni SAD istakli evidentan napredak Srbije

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Presude za porodično nasilje često bez mera zaštite

  31. avg 2010.

  Beta

 • EBRD zadovoljan realizacijom investicija u Srbiji

  31. avg 2010.

  Tanjug