emg home
RSS

Arhiva vesti

Miodrag Kostić: Kriza nije završena

27. jun 2010. | 11:15

Izvor: Beta

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je da ekonomska kriza u Srbiji nije završena i da se najžešći deo očekuje u drugoj polovini ove godine."Imaćemo najžešći deo krize u drugoj polovini godine kada se finansijska kriza preseli u realan sektor, a to podrazumeva nemogućnost vraćanja kredita", rekao je Kostić novinarima na poslovnom skupu Belorusije i Srbije.

On je naveo da sve firme imaju problem sa vraćanjem kredita, jer su uzeti ranije, pod drugim uslovima, koji su sada pogoršani.

Kostić je ocenio da su mere Vlade Srbije za pomoć privredi kroz subvencionisanje kredita dobre, ali da to neće pomoći svima.

Prema njegovim rečima, nemogućost vraćanja kredita odraziće se i na poslovni uspeh banaka na kraju 2010. godine, koje će zbog loših rezultata poslovanja morati da povećaju kamatne stope ili da pogoršaju kreditne uslove.

"To će se ogledati u tome da banke teže odobravaju kredite i rezulat je teže poslovanje preduzeća", rekao je Kostić.

Kostić je rekao da se ekonomska kriza nije toliko odrazila na poslovanje MK grupe, jer nije tipično preduzeće za Srbiju i da više zavisi od izvoza.

"K grupa je na vreme restrukturirala finansijske aranžmane sa bankama. Mi smo staro preduzeće, nije nas kriza pogodila u rastu, već smo snizili troškove proizvodnje, uspostavili odnos sa stanim partnerima i godišnje izvozimo robu vrednu 120 miliona evra", rekao je Kostić i dodao da cela grupa ima malu zaduženost.

Međutim, kako navodi Kostić, problem je što većina preduzeća u Srbiji uzima devizne kredite, a posluje u dinarima, tako da svako pomeranje deviznog kursa ima direktan uticaj na poslovni rezultat.

Kostić je rekao da je povećanje PDV mera za kojom treba posegnuti, ako su sve druge mogućnosti iscrpljene.

On je podržao ideju da se smanji porez na zarade, jer je "nezaposlenost glavni problem Srbije, kao rezultat krize i nekonkurentnosti iz prethodnog perioda".

"Jedan od načina da se reši nezaposlenost je da se smanje porezi i doprinosi na zarade u cilju očuvanja radnih mesta", rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, veliki problem je i previše zaposlenih u javnom sektoru i velika izdvajanja države za penzije, doprinose i plate u javnom sektoru, kao i starost nacije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Ličnosti: Miodrag Kostić


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
 • Industrijska proizvodnja u julu 5,1 odsto veća

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Kongresmeni SAD istakli evidentan napredak Srbije

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Presude za porodično nasilje često bez mera zaštite

  31. avg 2010.

  Beta

Povezani naslovi