emg home
RSS

Arhiva vesti

Danas odluka MMF o četvrtoj reviziji aranžmana sa Srbijom

28. jun 2010. | 09:04

Izvor: Beta, Emg.rs

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda danas će razmatrati četvrtrtu reviziju kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom, ukupne vrednosti 2,9 milijardi evra.Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik kazao je da su tehnički ispunjeni svi uslovi da se Izvršni odbor odobri reviziju.

Pozitivna ocena revizije omogućiće Srbije da povuče novu ratu kredita od 380 miliona evra, ali prema ranijim najavama, Narodna banka Srbije (NBS) planira da povuče polovinu tog iznosa.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kazala je da je vlada ispunila sve uslove da se odobri četvrta revizija aranžmana s MMF-om.

Kako je navela, uslov je bio da Vlada Srbije usvoji izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i da preduzme mere koje će garantovati otpuštanje suvišnih državnih činovnika prema ranijem dogovoru sa Fondom.

Diana Dragutinović rekla da je od oko 30.000 zaposlenih u republičkoj administraciji trebalo da bude otpušteno oko 10 odsto, odnosno oko 3.000, a do sada je otpušteno više od 2.000 činovnika.

"Do kraja avgusta trebalo bi da bude otpušten preostali broj državnih činovnika koji su tehnološki višak", kazala je ona.

Dragutinovićeva je rekla da će tokom sledeće posete MMF-a, u avgustu, biti razmatrano otpuštanje viška zaposlenih u lokalnoj administraciji, koje je takođe dogovreno sa Fondom.

Dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana Srbije s MMF-om postignut je tokom majske posete Misije Fonda Beogradu.

Predstavnici Srbije i MMF su tokom dvonedeljnih razgovora dogovorili formulu rasta penzije i plata u javnom sektoru od aprila 2011. godine i isplatu 6,5 milijardi dinara jednokratne pomoći zaposlenima, penzionerima i siromašnima u ovoj godini.

Misija MMF-a je odobrila i povećanje deficita srpskog budžeta sa ranije dogovorenih četiri odsto BDP-a na 4,8 procenata, odnosno oko 140 milijardi dinara, a ocenjeno je da će inflacija ostati u planiranom okviru od četri do osam odsto u 2010. godini.

Usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, navela je Dragutinovićeva, odloženo je do septembra.

Tom prilikom je MMF zbog usporenog oporavka privrede procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije smanjio sa dva na 1,5 odsto u 2010. i sa četiri na tri odsto u 2011. godini.

Međunarodni monetarni fond je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti

Ličnosti: Bogdan Lisovolik

Institucije: MMF


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
 • Industrijska proizvodnja u julu 5,1 odsto veća

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Kongresmeni SAD istakli evidentan napredak Srbije

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Presude za porodično nasilje često bez mera zaštite

  31. avg 2010.

  Beta

Povezani naslovi