emg home
RSS

Sudski postupci protiv sindikalnih vođa

27. jun 2010. | 15:32

Izvor: Beta

Grad: Kragujevac

Protiv sindikalnih lidera preduzeća iz Kragujevca i Lapova, čiji su radnici u proteklih godinu dana tražili plate na protestima, uz štrajkove i blokade puteva, vode se sudski postupci i traže velike novčane odštete, rekli su danas predstavnici Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.Predsednik veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je rekao da je "najsvežiji primer sudski proces protiv predsednika sindikata privatne firme "AB Metal sistemi-Tehnika" iz Kragujevca, Ivana Savića zbog blokade kapija te firme.

Savić je bio predsednik Štrajkačkog odbora preduzeća "AB Metal sistemi Tehnika" čiji su radnici štrajkovali od 23. februara do 22. marta ove godine tražeći isplatu osam zarada.

"To je zastrašivanje zaposlenih, kako bi odustali od borbe za zagarantovana prava. Na taj način država trenira strogoću na najslabijima, stvarajući privid pravne države, a zaboravljajući da je nepoštovanje zakona dovelo zaposlene u poziciju da se na radikalan način bore za svoja prava", rekao je Ristić.

"Na ovaj način se sprovdi selektivna pravda i zbog toga pozivamo da se utvrdi pravda tamo gde je i policija utvdila da ima zloupotreba kao na primer u firmi "Zastava elektro" u Rači", rekao je on.

Ristić je pozvao policiju da utvrdi ko je tukao radnike kragujevačkog preduzeća "Partizan" i radnice privatizovane firme 22. decembar za vreme protesta prošle godine, kao i da se javnosti kaže ko čini privatna obezbeđenja i kakvi su kriminalni dosijei tih ljudi.

Na sud je pozvan i predsednik sindikata Građevinsko industrijskog kombinata 1. maj iz Lapova Novica Marković. Radnici te firme su u više navrata prošle godine blokirali međunarodnu prugu na Koridoru 10.

Marković je rekao da je protiv njega podneto 19 prekršajnih prijava i da je do sada tri puta izlazio pred sud.

"Od mene se traži da platim oko 50 hiljada dinara, ali ja taj novac nemam pošto sam na birou i bez zaposlenja. Radnici GIK-a su posle protesta ostali bez posla, u preduzeću je pokrenut stečaj", rekao je Marković.

On je dodao da je odlučan da ne plati ni dinar kazne i da će ako je to za nekoga pravda otići u zatvor.

Prekršajne prijave protiv njega su podneli MUP Srbije i Železnice Srbije.

Prema rečima Markovića, sindikalisti su za vreme blokade pruge dobili obećanja čelnika policije i predstavnika Vlade da neće biti prijava, ali su one ipak podnete.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Protesti


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi