emg home
RSS

Arhiva vesti

Usvojen Zakon o elektronskim komunikacijama

29. jun 2010. | 10:55 11:44

Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o elektronskim komunikacijama za koji su republički ombudsman, zaštitnik građana za informacije od javnog značaja i pojedine opozicione stranke, upozorili da omogućava uvid u ostvarenu komunikaciju građana bez odluke suda.Za zakon je glasalo 117 poslanika vladajuće koalicije, dok je četvoro bilo uzdržano, a petoro nije glasalo.

U spornom članu 128. navodi se da je operator dužan da zadrži podatke o elektronskim komunikacijama za potrebe sprovođenja istrage, otkrivanja krivičnih dela i vođenja krivičnog postupka, u skladu sa zakonom kojim se uređuje krivični postupak, kao i za potrebe zaštite nacionalne i javne bezbednosti Republike Srbije.

Zaštitnik građana amandmanom je tražio da se u zakon uvrsti da je policiji i Bezbedosno-informativnoj agenciji potrebna odluka suda za uvid u ostvarenu komunikaciju, odnosno podatke koje je operater dužan da zadrži, ali vladajuća koalicija tu inicijativu nije prihvatila.

Međutim, usvojen je amandman Odbora za saobraćaj i veze koji je takođe inicirao zaštitnik građana, a koji utvrđuje da će Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obavljati nadzor nad sprovođenjem odrebi zakona.

Zakon je izazvao burne reakcije stručne javnosti, a ombudsman je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog zakona.

Ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja više puta su ukazali da Ustav Srbije garantuje nepovredivost tajnosti sredstava komunikacije, te da su zbog toga pojedine odredbe Predloga zakona o elektronskim komunikacijama sporne.

Zakonom o elektronskim komunikacijama uređuju se uslovi i način za obavljanje delatnosti u oblasti elektronskih komunikacija, nadležnosti državnih organa u oblasti elektronskih komunikacija, položaj i rad Republičke agencije za elektronske komunikacije.

Uređuje se i sprovođenje javnih konsultacija u oblasti elektronskih komunikacija, projektovanje, izgradnja ili postavljanje, korišćenje i održavanje elektronskih komunikacionih mreža.

Zatim upravljanje, korišćenje i kontrola radio-frekvencijskog spektra, distribucija i emitovanje medijskih sadržaja, zaštita prava korisnika i pretplatnika, bezbednost i integritet elektronskih komunikacionih mreža i usluga.

Uređuje se i tajnost elektronskih komunikacija, zakonito presretanje i zadržavanje podataka, nadzor nad primenom ovog zakona, mere za postupanje suprotno odredbama ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje i razvoj elektronskih komunikacija u Republici Srbiji.

Prema navodima predlagača, zakon je potreban za prelazak emitovanja signala sa analognog na digitalni.

   

Janković izrazio žaljenje zbog usvajanja zakona


Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izrazio je danas žaljenje što Skupština Srbije nije uvažila argumente javnosti i vratila na doradu zakon o elektronskim komunikacijama i najavio da će tražiti njegove izmene.

"Taj zakon privatnost građana čini ranjivijom nego što bi to ona smela biti", ocenio je Janković povodom usvajanja Zakona o elektronskim komunikacijama.

Zaštitnik građana je ocenio da rešenja u novom zakonu nisu dugo održiva u društvu koje je opredeljeno ka poštovanju ljudskih prava i najavio da će, u saradnji sa drugim organima, organizacijama i pojedincima, nastaviti da na institucionalan način radi na njegovoj izmeni.

Istovremeno, "svestan ograničenih kapaciteta spoljne kontrole", Zaštitnik građana poziva organe bezbednosti i unutrašnjih poslova, i zaposlene u njima, da produbljenu mogućnost zahvata u privatnost građana koju im pruža novi zakon koriste obazrivo i srazmerno, samo kada je to neophodno i samo u svrhu u koju su im ovlašćenja data. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Elektronske komunikacije

Ličnosti: Saša Janković

Institucije: Skupština Srbije


Unesite tekst komentara:

30. jun 2010. 09:40:40

| Dejan R. Popovic, dipl. inz.

0

Zastitnik gradjana je principijelno trebao da trazi da se u zakon uvrsti da je, pored vojne, policijske i obavestajne sluzbe, i operatoru potrebna odluka suda za intercepciju informacija u elektronskim komunikacijama!?

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Dragutinović: Dogodine povišice u januaru, aprilu i oktobru

    31. avg 2010.

    Emg.rs

  • Sutra ističe rok da funkcioneri prijave sve funkcije

    31. avg 2010.

    Beta