emg home
RSS

Usvojene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

29. jun 2010. | 11:13 11:44

Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima je utvrđeno da student može izuzetno narednu godinu ostati na budžetu ako u školskoj 2009/2010, odnosno 2010/2011. ostvari najmanje 48 bodova.Zakonske izmene usvojene su glasovima 125 poslanika vladajuće koalicije.

Izmenama je propisana i obaveza da visokoškolske ustanove visinu školarine mogu da utvrde tek po pribavljenom mišljenju Ministarstva prosvete.

Utvrđeno je da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2006/2007. odnosno 2007/2008. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana od isteka redovnog trajanja studija.

Studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2008/2009, odnosno 2009/2010. godine to pravo zadržavaju najduže šest meseci po isteku redovnog trajanja studiranja.

Kako je utvrđeno, stručni naziv diplomirani stiču oni koji završe osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine, a master stiču oni koji zavrse diplomske akademske studije sa ostvarenih najmanje 300 bodova.

Godišnje će biti šest ispitnih rokova, a poslednji ispitni rok završava se najkasnije do 10. oktobra.

Produženi su i rokovi za završavanje studija po započetom nastavnom planu i programu. Za studente upisane na osnovne studije i studente upisane na magistarske studije taj rok je najkasnije do kraja školske 2013/2014. godine. Taj rok je za studente upisane na doktorske studije do kraja školske 2014/2015. godine.

Biće povećan i broj članova Nacionalnog prosvetnog saveta sa 16 na 21, od čega će šest članova tog tela predlagati Vlada Srbije.

U radu Nacionalnog prosvetnog saveta sa pravom odlučivanja učestvovaće dva predstavnika studenata koje određuju studentske konferencije na period od dve godine.

Izmenama zakona uređen je postupak izdavanja dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi, odnosno postupak akreditacije.

 

Usvojen Zakon o sudskim veštacima


Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o sudskim veštacima koji, kako predlagač zakona ističe, utvrđuje strožije uslove za obavljanje poslova veštačenja.

Zakon je usvojen glasovima 122 poslanika stranaka vladajuće koalicije.

Zakonom je utvrđeno da veštacima koje su to svojstvo stekli po zakonu iz 1987. godine prestaje aktivnost ako u roku od godinu dana od stupanja na snagu novog zakona ne budu imenovani za veštaka.

Ministar pravde će, kako je utvrđeno, u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona objaviti javni poziv za imenovanje veštaka, a samo imenovanje će se obaviti u roku od godinu dana.

Veštaka imenuje i razrešava ministar pravde, a Ministarstvo pravde vodi Registar lica za obavljanje poslova veštačenja.

 

Usvojen Sporazum o regionalnoj školi za državnu upravu


Skupština Srbije usvojila je danas Sporazum o osnivanju regionalne škole za državnu upravu (RESPA).

Sporazum je usvojen za 126 glasova poslanika vladajuće koalicije.

Potpisnice sporazuma su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Privremena administrativna misija UN na Kosovu, koja istupa u ime Kosova, shodno Rezoluciji 1244, u prisustvu Evropske komisije. Sedište škole biće u Danilovgradu u Crnoj Gori.

Kako je navedeno, cilj sporazuma je jačanje saradnje državnih uprava u regionu, jačanje odnosa sa zemljama EU, razvijanje administrativnih kapaciteta i ljudskih resursa u skladu sa sa evropskim principima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

29. jun 2010. 14:15:01

| Davor

1

Drago mi je što će se u Nacionalnom prosvetnom savetu naći i poneki student. Pozdravljam usvajanje izmena i dopuna zakona.

08. jul 2010. 13:01:54

| milos

2

da li ovo znaci da ja ako u tekucoj godini osvarim 48 bodova, a priton sam na budzetu, u narednoj godini ostajem na istom?

27. jul 2010. 08:53:18

| ZORAN

2

Kako je utvrđeno, stručni naziv diplomirani stiču oni koji završe osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine, a master stiču oni koji zavrse diplomske akademske studije sa ostvarenih najmanje 300 bodova.

OVO JE SVE LEPO OBJASNJENO ALI NIKO DA SE IZJASNI JASNO I GLASNO KADA SE ZAVRSE STRUKOVNE STUDIJE U TRAJANJU OD TRI GODINE-180 BODOVA I KAD SE ZAVRSI JOS JEDNA GODINA SPECIJALISTICKIH STUDIJA SA OSTVARENIH 60 BODOVA.
MI I U OVOM SLUCAJU DOBIJAMO STUDUNTE KOJI SU SE SKOLOVALI CETRI GODINE I ONI OSTVARUJU UKUPNO 240 BODOVA.DA LI U VOM SLUCAJU SE DOBIJA NAZIV DIPLOMIRANI KAO STO JE TO SLUCAJ NA AKADEMSKIM STUDIJAMA.MENE LICNO ZANIMA KAD SE ZAVRSE SPECIJALISTICKE STUDIJA NA VISOKOJ ZELEZNICKOJ SKOLI I OSTVARIMO 240 BODOVA DA LI SMO DIPLOMIRANI ILI NE.AKO NEKO MOZE ADEKVATNO DA MI ODGOVORI.

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>