emg home
RSS

PRESSEK

Simović zna političku pozadinu ubistva Đinđića

30. jun 2010. | 09:46

Istraživanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića moglo bi da bude onemogućeno, jer nepoznate osobe iz BIA ili iz MUP-a Srbije rade na tome da Miloš Simović, nedavno uhapšeni pripadnik klana, ne progovori, rečeno je za „Politiku” u izvorima bliskim MUP-u Srbije i Ministarstvu pravde.

Nepoznata osoba, za koju naši izvori tvrde da je najverovatnije iz BIA, posetila je Miloša Simovića u zatvoru „Zabela” u nedelju. Poseta je obavljena mimo zatvorske procedure, bez dozvole suda i bez Simovićevog poziva, u vreme dok je ovaj zatvorenik u 40-dnevnom karantinu, kako nalaže Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.

„Ta osoba došla je kod Simovića inkognito. Razlog nije bila ponuda da za nova saznanja koja bi saopštio dobije status svedoka saradnika, za šta se Simović grčevito bori. Poseta na takav način predstavlja vid pritiska na njega i može se shvatiti kao vid zastrašivanja, ali i pretnji i ucena, u vezi sa tim šta bi on mogao da izjavi”, kaže izvor „Politike”, ne precizirajući kakav je razgovor vođen sa Milošem Simovićem, niti ko stoji iza pokušaja da se ovaj pritvorenik zastraši.

U BIA za „Politiku” je rečeno da ta agencija nije uključena u eventualne pregovore sa Milošem Simovićem.

„Niko iz BIA nije u nedelju posetio Miloša Simovića”, kazao nam je Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA.

Izvori bliski MUP-u i Ministarstvu pravde demantuju informaciju da je Miloša Simovića u zatvoru posetio Jovan Prijić, zamenik republičkog tužioca, koji je kao specijalni tužilac podigao optužnicu za atentat na premijera i ostale zločine „zemunskog klana”. Ko je posetio Miloša Simovića, za sada nije poznato.

Sagovornik „Politike” objašnjava da se, slučajno ili namerno, pravi velika greška kada se u medijskim izjavama Miloš Simović i Sretko Kalinić izjednačavaju. Simović je, objašnjava naš sagovornik koji je detaljno upoznat sa hijerarhijom u „zemunskom klanu”, kriminalac neuporedivo višeg ranga i trebalo je da sva pažnja istrage bude skoncentrisana na njega, a ne na Kalinića. Time što je zamenik tužioca otputovao u Zagreb da sasluša Kalinića napravljena je velika taktička greška, zbog koje bi istina o atentatu na Đinđića mogla zauvek da ostane neotkrivena.

„Poseta u Zagrebu bila je vrlo nepromišljena, jer se u Specijalnom tužilaštvu moralo znati koji je nivo informisanosti Sretka Kalinića i koju je ulogu imao u klanu. On je imao informacije samo o svojoj neposrednoj ulozi u nekom od više desetina ubistava koja je počinio. On nije imao nikakvih saznanja o organizaciji klana, sistemu donošenja odluka i ulogama drugih pripadnika, a posebno ništa ne zna o pozadini atentata, iako pokušava sebe da predstavi drugačije da bi dobio poverenje tužilaštva. Taj razgovor sa njim mogao bi da dovede do toga da se braća Aleksandar i Miloš Simović zatvore za saradnju i izgube poverenje da bi mogli da postanu svedoci saradnici ako bi rekli istinu o pozadini atentata na Đinđića. Ishitrenost za medijskom kampanjom kao i to što je informacija o odlasku našeg tužioca u Zagreb javno saopštena, doneće samo štetu”, upozorava sagovornik „Politike”.

Sa druge strane, u „Zabeli” je jedan od najviše rangiranih kriminalaca koga je naša policija ikada uhapsila i koji zna sve o najvažnijim pitanjima iz podzemlja. Njega je, po oceni našeg izvora, trebalo ohrabriti da progovori, a ne Kalinića. Našeg sagovornika pitamo zašto bi trebalo verovati Milošu Simoviću, a ne Kaliniću.

„Miloš Simović zna sve što je znao Dušan Spasojević. Da je Spasojević živ, ništa više od njega ne bismo čuli o pozadini atentata na Đinđića, nego što smo mogli saznati od Miloša Simovića. Toliko zna i Aleksandar Simović. Simovići se bore za status i znaju da će sve što izjave biti najstrože provereno. Ta mogućnost bi propala ako bi bili uhvaćeni u laži. Oni su spremni da kažu istinu. Kada je doneta odluka da tužilac poseti Kalinića, braći Simović je poslata jasna poruka. Nekome je, očigledno, u interesu da oni ne progovore”, zaključuje izvor „Politike”.

Priča koju je Kalinić ispričao zameniku specijalnog tužioca, u kojoj je on teško teretio obojicu braće Simović za zločine počinjene posle 2003. godine, za sada ne vredi ništa u procesnom smislu, niti se tragom tih informacija ovde može operativno postupati, dok on ne bude izručen. Izručenje Kalinića Srbiji očekuje se za najkasnije nekoliko nedelja.

   

Pucao u Kalinića u samoodbrani

Miloš Simović je na obali jezera u Rakitju u Kalinića pucao u samoodbrani, ekskluzivno saznaje „Politika”.

„Kalinić je pokušao da ubije Simovića, ali mu se pištolj zaglavio. Simović je to iskoristio i pucao dva puta u njega, posle čega je pobegao. Iako ranjen, Kalinić je uspeo da se otarasi oružja, pre nego što se za pomoć obratio slučajnom prolazniku koji ga je odveo u bolnicu”, tvrdi izvor „Politike” iz MUP-a Srbije.

Ovu priču je policajcima odmah po hapšenju ispričao i Miloš Simović.

To nije prvi put da u obračunima pripadnika „zemunskog klana” zataji oružje. Prilikom pokušaja ubistva svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, u krugu fabrike „Difens roud” puška se zaglavila i Miloradu Ulemeku Legiji i Sretku Kaliniću. Tada je Kalinić uspeo da otkoči svoj kalašnjikov i ubije Buhinog telohranitelja Ivicu Nikolića, koji je potegao oružje na Ulemeka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hronika

Ličnosti: Zoran Đinđić, Ljubiša Buha, Milorad Ulemek, Aleksandar Simović, Miloš Simović, Jovan Stojić, Jovan Prijić, Dušan Spasojević, Sretko Kalinić, Ivica Nikolić

Institucije: Ministarstvo pravde Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Bezbednosno-informativna agencija


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi