emg home
RSS

Tadić potpisao Zakon o elektronskim komunikacijama

01. jul 2010. | 15:20

Izvor: Emg.rs

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je Zakon o elektronskim komunikacijama za koji je ocenio da je od velikog je značaja za ekonomski razvoj, ali i da je neophodno unaprediti pravni sistem kako bi se osigurala ravnoteža između prava na bezbednost građana i svih njihovih ostalih prava.U saopštenju Pres službe predsednika ističe se da je Tadić istakao da su elektronske komunikacije značajne poluge razvoja savremenog društva i da zakoni moraju ići ukorak sa tehnološkim razvojem oblasti koju regulišu, kako ne bi predstavljali kočnice razvoja, ali i da deli zabrinutost javnosti vezano za stvaranje baze podataka dostupne organima bezbednosti.

"Zakon, naime, predviđa stvaranje baze podataka o elektronskim komunikacijama građana, koja će biti dostupna organima bezbednosti i unutrašnjih poslova bez odluke suda", naveo je Tadić i istakao da u tom pogledu deli zabrinutost sa nezavisnim državnim organima, zaštitnikom građana i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa kojima je o toj temi razgovarao.

Predsednik je naveo da je pažljivo pratio šta kažu stručna udruženja i druge organizacije civilnog društva, koje su izrazile bojazan da privatnost ljudi može biti ugrožena potrebom za efikasnošću rada policije i službi bezbednosti.

"Javnosti je dobro poznato sa kakvim je bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama Srbija danas suočena, od pretnji odvajanja jednog dela naše teritorije, preko pretnji terorizmom, do organizovanog kriminala, koji je u jednom periodu ozbiljno ugrožavao, i još uvek to čini, ključne resurse naše države", istakao je Tadić.

Kako je naglasio, u sličnoj situaciji, a to je potvrđeno evropskom praksom, svaka zemlja svojoj policiji i bezbednosnim službama i omogućava uslove za brži i efikasniji rad u svrhu obezbeđivanja sigurnosti za sve građane.

"Nesumnjivo, poštovanje ljudskih prava i sloboda jedno je od najviših vrednosti na kojima se temelji Republika Srbija. Na tom polju ne želimo i ne moramo da pravimo ikakve ustupke, jer se bezbednost i borba protiv kriminala mogu voditi uspešno i uz puno poštovanje zagarantovanih ljudskih prava i sloboda", istakao je on, dodajući da bi svako drugo rešenje bilo neodrživo.

Zbog toga je, kako je naveo, posle donošenja ovog zakona, više nego opravdano preispitati i unaprediti odgovarajuće delove našeg pravnog sistema, kako bi se osigurala ravnoteža između prava na bezbednost građana i svih njihovih ostalih prava.

"Smatram potrebnim pojačavanje pravnih garancija, koje bi u potpunosti sprečavale svaku zloupotrebu na štetu ljudskih prava i učvrstile kapacitete i ovlašćenja organa nadležnih za kontrolu rada bezbednosnih službi i policije u pogledu poštovanja zagarantovanih ljudskih prava", istakao je Tadić.

   

Dačić: Pronaći model koji bi zaštitio pravo privatnosti

 
Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije izjavio je danas da se u policiji i pre donošenja novog Zakona o elektronskim komunikacijama sav nadzor komunikacija obavljao uz odobrenje suda, a da se listinzi telekom operatora koriste samo u hitnim slučajevima, kad je reč o nekoj anonimnoj dojavi, iznudama, otmicama i kad je neophodno locirati neki broj telefona kako bi se obavila hitna akcija, ali je rekao da postoji evidencija ko je kada i zašto tražio listinge.

Ovo je praksa koja se primenjuje u MUP-u još od sedamdesetih godina, znatno pre mene, rekao je on.

Dačić je, nakon potpisivanja Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji na realizaciji pilot-projekta Elektronska razmena podataka o građanima i uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije, sa Milanom Markovićem, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao novinarima da bi “svakako trebalo pronaći model koji bi zaštitio pravo privatnosti, ali koji pri tom ne bi ometao policijsku akciju”.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi