emg home
RSS

Uredba o građevinskim preduzećima u četvrtak

02. jul 2010. | 14:08

Izvor: Emg.rs

Vlada Srbije će u četvrtak doneti uredbu kojom će biti definisani kriterijumi za izbor građevinskih preduzeća koja će raditi projekte koje sufinansira država, kazao je danas ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić.

On je pozvao predstavnike građevinske industrije koji su prisustvovali sastanku u Privrednoj komori Srbije da do ponedeljka sačine kriterijume koji bi bili dopuna postojećim. Prisutni građevinari su pozdravili Zakon o podršci građevinskoj industriji u uslovima krize, koji je Skupština juče usvojila, ali i ocenili da je neophodno još nekoliko mera, pre svega usmerenih na rešenje problema nelikvidnosti kompanija i nalaženje načina da se reprogramiraju njihovi dugovi prema bankama, ali i prema državi.

Predloženo je da država osnuje garantni fond kojim bankama treba da budu date garancije kojima bi bile reprogramirane obaveze građevinskih preduzeća.

"Imamo bankarski sektor koji je visoko likvidan. Ne može me niko ubediti u to da se ne može stvoriti fond za reprogram dugova. Šta će banke da rade kad uzmu građevinsku operativu i materijal, šta će onda s tim?", kazao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

On je kazao i da je u prva četiri meseca ove godine građevinska industrija zabeležila pad od 20 odsto u odnosu na isti period 2009, a visokogradnja više od 40 odsto.

Dulić je kazao da će zakon, za koji je rekao da je donet teško jer nije imao podršku javnosti, otvoriti put za posao u građevini.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • ComTrade Fabrika znanja od 7. do 10. septembra

    4. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi