emg home
RSS

Protest poljoprivrednika prekinut, sutra sastanci

06. jul 2010. | 09:03 17:22

Izvor: Tanjug, Beta

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Bogdan Šuljmanac izjavio je danas da je protest članova te asocijaicije prekinut i da će o njegovom nastavku biti odlučeno sutra, posle sastanka s predstavnicima Robnih rezervi. Iz Robnih rezervi najavljuju da su spremni da otkupe 120.000 tona pšenice.

"Inicijalna kapisla za protest je što je žetva počela, a i dalje ne znamo ni koja je cena i ko vrši otkup žita. Nama je dogorelo ne do nokata, već do lakata", kazao je Šuljmanac ranije danas.

Šuljmanac je ranije danas rekao da će proizvođači svojom mehanizacijom danas blokirati saobraćajnice u svim mestima gde to udruženje ima članova sve dok se Ministarstvo poljoprivrede ne obaveže da će ispuniti njihove zahteve.

Napomenuvši da su srpski ratari izašli s najmanjom cenom žita u regionu, on je najavio da oni neće odustati od svojih zahteva, među kojima je i onaj o momentalnoj zabrani uvoza svinjskog i junećeg mesa i mleka.

Asocijacija poljoprivrednika Srbije zatražila je da se hitno obustavi uvoz mleka i svinjskog i junećeg mesa, reše problemi otkupa poljoprivrednih proizvoda i suzbiju monoli na tržištu. Članovi zahtevaju i da im se omogući uvid u dugoročni plan i strategiju razvoja poljoprivrede, kako bi mogli da planiraju proizvodnju, ali i da se isplate neisplaćena podsticajna sredstva svima onima koji su podigli zasade, a nisu dobili novac.

   

Robne rezerve će otkupiti oko 120.000 tona pšenice

Robne rezerve otkupiće ukupno 120.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, izjavio je danas direktor Robnih rezervi Goran Tasić. "Robne rezerve otkupiće oko 70.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 12 dinara za kilogram, što je za 15 odsto više od planirane količine za ovu godinu", kazao je Tasić i dodao da je to maksimalna količina pšenice koje Rezerve mogu da za novac otkupe od registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Tasić je naveo da bi odluku o tom otkupu trebalo da donese Vlada Srbije na sednici u četvrtak, 8. jula, posle čega bi otkup mogao da počne.

Kako je dodao, kroz pozajmice koje su bile date i naturalnu razmenu za semensku robu i mineralno đubrivo Robne rezerve će otkupiti još 50.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda i to po povoljnim paritetima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>