emg home
RSS

Đelić: Teslin rođendan da bude Dan nauke u Srbiji i svetu

10. jul 2010. | 15:58

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je danas da je Ministarstvo za nauku, na čijem je čelu, pokrenulo inicijativu da se ubuduće dan rođenja svetski poznatog naučnika Nikole Tesle - 10. jul, obeležava kao Dan nauke.U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, Đelić je novinarima povodom 154 godine od rođenja tog naučnika, rekao da se nada da će Vlada Srbije do septembra prihvatiti tu inicijativu i najavio da se razmatra mogućnost da Ujedinjenim nacijama bude predloženo da se dan Teslinog rođenja obeležava i kao svetski dan nauke.

Đelić je podsetio na značaj Nikole Tesle za svetsku nauku i rekao da je Srbija ponosna zbog toga što se neke zemlje, poput SAD i Hrvatske, bore za Teslino nasleđe i ističu da je on deo svog života proveo upravo u tim državama.

On je ponovio da država namerava ozbiljno da ulaže u srpsku nauku jer će, kako je rekao, 21. vek pripadati onim zemljama koje budu prepoznale značaj razvoja nauke.

Prema njegovim rečima, u naredne četiri godine u domaću nauku biće uloženo 800 miliona evra, što je novac koji će biti investiran u razvoj naučnih centara i institucija, opremanje istraživačkog doma u Petnici, za izgradnju stanova za naučnike i za povratak domaćih naučnika koji trenutno rade u inostranstvu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nauka

Ličnosti: Božidar Đelić, Nikola Tesla


Unesite tekst komentara:

11. jul 2010. 11:21:49

| Mrki

0

Gospodine Đeliću ubacite u pretraživač NIKOLA TESLA i videćete da je ta ideja vašeg ministarstva stara bar 8 godina. Bolje nam recite ko je u vladi kočio 8 godina jednu lepu inicijativu.

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Bajatović: Gas treba da poskupi

    11. sep 2010.

    Beta

  • Moratinos: Apsolutno nužno ubrzati put Srbije u EU

    11. sep 2010.

    Brisel, Beta

Povezani naslovi